latinica  ћирилица
13/05/2024 |  11:02 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Калабухов: Западне силе имају двоструке аршине (ВИДЕО)

Међународни научно-експертски округли сто "Русија, Украјина и балканске паралеле" одржан је на Универзитету Источно Сарајево.
Калабухов и Мастиловић - Фото: РТРС
Калабухов и МастиловићФото: РТРС

На скупу је присуствовао и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, који је рекао да западне силе имају двоструке аршине и да се свуда по свијету мијешају у унутрашњу политику земаља, што је видљиво у Украјини, али и на Балкану.

Говорећи о наводном малигном руском утицају, Калабухов је подсјетио да је то стари наратив Запада још од времена Совјетског Савеза, када су сви покушаји дестабилизације свијета, наметања правила, кршења међународног права Запада објашњавани совјетском пријетњом.

- Сада то објашњавају "руским малигним утицајем" и говоре да ћемо након завршетка специјалне војне операције гурнути то на Балтик и Балкан. То је лудост и прикривање њихове неоколонијалне праксе, само да остваре циљеве - рекао је Калабухов новинарима.

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић упозорава да је свуда у свијету присутан покушај рехабилитације нацизма, и да су Срби посебно заинтересовани да се овој теми приступи систематично.

- Срби су посебно заинтересовани да се дубље научно истражи шта се дешавало деведесетих година прошлог вијека, из којих центара, првенствено европских, је управљано југословенском кризом. Треба утврдити и на који начин се дешавала та рехабилитација нацизма, посебно усташтва на простору Хрватске, на коју Европа, нажалост, није тада реаговала, као што не реагује ни данас - нагласио је Мастиловић.

Према његовим ријечима, из покушаја усвајања резолуције о Сребреници видљиво је да ти историјски и друштвено-политички процеси на Балкану нису завршени, те је потребно идентификовати из којих центара се руководи тим процесима.

Учесници скупа били су и професори Милош Ковић, Дарко Ђого, Олег Солдат и Никола Ожеговић, као и истакнути научници из Руске Федерације.