latinica  ћирилица
12/05/2024 |  08:51 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

МСУ Српске: Представљање бијелог порцулана из Кине

У понедјељак, 13.маја у 12 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске биће представљени умјетнички предмети од бијелог порцулана из округа Дехуа у Народној Републици Кини.
Представљање предмета од бијелог порцулана из округа Дехуа у Народној Републици Кини - Фото: Уступљена фотографија
Представљање предмета од бијелог порцулана из округа Дехуа у Народној Републици КиниФото: Уступљена фотографија

Овај догађај је организован од стране Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци и Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Јединствени бијели порцелан производи се у граду Дехуа на југоистоку Кине. Почеци његове производње сежу у вријеме династије Минг (1368 – 1644). На европско тржиште се појављује током осамнаестог и деветнаестог вијека. Посебне карактеристике овог порцелана јесте та да садржи веома малу количину оксида гвожђа, што значи да може да се пече до топле бијеле или боје слоноваче.

На презентацији умјетничких предмета говориће професори са Института за културно насљеђе из Дехуа Чен Ђенгџонг и мајстор керамичке умјетности сa Института за керамику из династије Минг Џенг Ћингхаи о кинеској умјетности прављења керамике и предмета од бијелог порцелана, као и округу Дехуа и његовима пећима, које је у свијету познато као центар производње бијелог порцелана.

Улаз је слободан.