latinica  ћирилица
29/04/2024 |  18:25 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Београд: Премијера филма "Прича поносног пука"

У Југословенској кинотеци у Београду данас је премијерно приказан документарни филм "Прича поносног пука" о 65. заштитном моторизованом пуку Главног штаба Војске Републике Српске, јединици која је од почетка до краја учествовала у ратовима у бившој Југославији.
Београд, премијера документарног филма "Прича поносног пука" - Фото: СРНА
Београд, премијера документарног филма "Прича поносног пука"Фото: СРНА

Премијери су присуствовали редитељ Слободан Симојловић и продуцент Сњежан Лаловић, који су и аутори сценарија, бивши борци и старјешине заштитног пука, као и Дарко Младић, син ратног команданта Главног штаба ВРС Ратка Младића.

Симојловић је захвалио свима који су учествовали у филму, оцјењујући да се у данашње вријеме главна одговорност друштва огледа у избору хероја.

Он је истакао да је јединица којој је посветио филм од почетка до краја учествовала у ратовима у бившој Југославији, тако да су он и екипа филма на неки начин, колико је то било могуће, причу о том рату испричали за младе генерације како би им пренијели шта се заиста догађало.

- Обично је то прича о томе какви нам хероји данас недостају, а недостају нам управо овакви људи из ове јединице, који су са пјесмом, али уз дубоку свијест о томе шта раде, одлазили на ратиште. То су људи које данас морамо да поштујемо и да им се поклонимо - изјавио је Симојловић.

Лаловић је истакао да филм није било лако снимити, јер нису имали архиву снимака и фотографија, што је био велики проблем, па су снимали на локацијама гдје су припадници 65. заштитног моторизованог пука остварили знатне ратне успјехе.

- Када смо разговарали са тим људима, фасцинирало нас је то колико су у рату, када су били млади, дубоко вјеровали у идеју одбране свог народа. Они су до крајњих граница вјеровали један другоме, а то максимално повјерење је произилазило из њихове добре обучености јер су имали специјалну обуку - рекао је Лаловић.

Предсједник Удружења ветерана 65. заштитног моторизованог пука Главног штава ВРС Зоран Бенак каже да су он и колеге из Удружења поносни на ово остварење, јер је то аутентично свједочанство о јединици која је у рату била веома успјешна и поднијела велике жртве будући да је страдало 68 њених припадника, док је око 350 било рањено.

Он је указао на то да су сви који су учествовали у стварању овог филма првенствено жељели да прикажу истину, нагласивши да је њихов мотив био да се чује и друга страна, а не да се прича о томе како је страдао само један народ.

- Мора да се има на уму да је за рат потребно двоје. Жељели смо и да покажемо да је рат несрећа која никоме не доноси добро и да нико не жели сукобе, поготово ми ратни ветерани. Ми највише желимо мир, просперитет, слогу, сарадњу и сигурну будућност - истакао је Бенак.

Филм "Прича о поносном пуку" биће приказан у 3. маја, у Руском дому у Београду, а након тога и у Бањалуци и другим градовима Републике Српске.

Документарац је настао у продукцији УФР Византија Пале-Источно Сарајево, а београдску премијеру организовали су Кинотека Српске у сарадњи са Југословенском кинотеком, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.