latinica  ћирилица
24/04/2024 |  13:58 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

"Мона Лиза" добија посебну просторију у Лувру

Француски Лувр могао би да премјести "Мона Лизу" у посебну подрумску просторију да би посјетиоци музеја добили више времена и мјеста да је виде.
"Мона Лиза" (Фото: EPA-EFE/AURELIEN MORISSARD / POOL MAXPPP OUT) -
"Мона Лиза" (Фото: EPA-EFE/AURELIEN MORISSARD / POOL MAXPPP OUT)

"Мона Лиза" је најпознатије и најпосјећеније умјетничко дјело у свијету, а сваке године га види десетак милиона људи.

Њен загонетни осмијех обожавају љубитељи умјетности, а била је и на мети лопова, демонстраната који су је поливали супом, чак и мушкарца прерушеног у старицу у колицима који јој је бацио торту у лице.

Слика Леонарда да Винчија ускоро ће бити премјештена да би се посјетиоцима дало више простора, пренио је "Јуроњуз".

Тренутно, посјетиоци Лувра имају у просјеку 50 секунди да се диве "Мона Лизи", која је изложена иза баријере и непробојног стакла у центру сале. Многи остану разочарани јер је галерија сувише мала, а вријеме за обилазак тако кратко.

Суочен са овим проблемом, директор париског музеја Лоренс де Карс сада предлаже да се Да Винчијево ремек-дјело стави у изолацију да би се искуство побољшало.

- Премјештање "Мона Лизе" у посебну просторију могло би да оконча разочарење јавности. Примање посјетилаца у садашњој просторији није одговарајуће и осјећамо да не радимо свој посао како треба - рекао је Де Карс.

Због ове иницијативе биће неопходно извршити реновирање музеја у вриједности од око 500 милиона евра, отворити нови улаз у палату Лувр и створити двије нове просторије у подруму испод квадратног дворишта комплекса.

Једна од подземних одаја служила би као мјесто за "Мона Лизу".