latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:43 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

У Приједору премијерно одиграна представа "Лет изнад кукавичјег гнијезда"

У Позоришту Приједор премијерно је одиграна представа "Лет изнад кукавичјег гнијезда" Кена Кизија у режији Горана Дамјанца. По истоименом филму, ова представа је "класик америчке популарне културе". Ријеч је о другој премијери у 71. сезони Позоришта Приједор.
Представа "Лет изнад кукавичјег гнијезда" - Фото: СРНА
Представа "Лет изнад кукавичјег гнијезда"Фото: СРНА

Илији Ивановићу из Крагујевца, студенту глуме у Бањалуци у класи Жељка Митровића, ово је дипломска представа.

Тумачио је лик Билија Бибита, по култном остварењу Кена Кизија.

- Били Бибит једно невинашце, хрчак у цијелој лудници, систему који накарадно функционише који представља ту младу генерацију свих људи који се плаше да узму живот у своје руке, који су претјерано везани за родитеље, и за било шта што им ствара неку сигурност - каже Ивановић.

Главног лика, Мекмарфија, икону популарне англосаксонске културе, тумачио је глумац приједорског Позоришта, Дарко Стојић.

Задатак је, каже, био да се "побјегне од имитације и пронађе свој Мекмарфи".

- Иако су те неке интерпретације које су раније биле, мислећи на Џек Никлсона, постале, имају статус култа. Надам се да смо то негдје успјели, да је сад то неко наше виђење цјелокупног дјела - магласио је Стојић.

Ријеч је о модерном позоришном комаду по филму из 1975. године.

Драматизацију потписује Јелена Палигорић Синкевић.

У представи играју и Мирослав Синикић, Марко Вукосав, Деан Батоз, Желимир Ривић, Сабина Халиловић, Мирела Предојевић, Јелена Сексен и Срђан Књегињић.

- Ми смо се трудили да испричамо једну своју причу о борби појединца, о томе како појединац може да покрене масу и све посљедице које он вуче због тога. Ја глумим доктора, који је један хуманиста, професионалац али опак откачен збот специфичног радног мјеста на којем радим - навео је Срђан Књегињић, глумац и директор Позоришта у Приједору.

На позоришним даскама у Приједору у плану је и играње једног дјечијег комада.

Приједорско позориште позвало је професионална позоришта из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе, да се пријаве за учешће на 17. Међународном фестивалу позоришта "Златна вила".

Рок за пријаве је 5. мај.