latinica  ћирилица
26/03/2024 |  17:18 | Аутор: СРНА

Остојић: Слогом и јединством очуваћемо Српску

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је да ће БОРС својом слогом и јединством сачувати и очувати Српску.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

Остојић је рекао након сједнице Предсједништва БОРС-а у Броду да ће ова организација истрајати на томе да у уџбеницима историје и српског језика за основне и средње школе у Српској буде заступљено што више градива из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

- Осим тога, и ваннаставне активности требају да иду у том правцу да се на излетима и ђачким екскурзијама што више посјећују мјеста страдања српског народа из Првог и Другог свјетског рата, а посебно Отаџбинског рата - истакао је Остојић.

Он је подсјетио да се у Сијековцу прије 32 године десио стравичан злочин над српским цивилима, који је био један од узрока почетка крвавог грађанског рата на простору БиХ.

- У овом злочину, у којем су учествовале снаге Хрватске, потпомогнуте муслиманско-хрватским параформацијама, убијено је девет српских цивила - подсјетио је Остојић, који је претходно присуствовао обиљежавању страдања Срба у Сијековцу.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Милован Гагић рекао је да су на сједници разматрани извјештаји за прошлу и планови рада БОРС-а за ову годину, додајући да БОРС трага за рјешењем након одлуке Уставног суда Републике Српске у вези са начином исплате инвалиднина борачким категоријама.

- Ово питање је комплексно и о њему морамо озбиљно размишљати да борачке категорије не би остале закинуте и да се унаприједи њихов положај - истакао је Гагић.

Он је рекао да БОРС тражи системска рјешења и када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца ВРС која морају до краја године бити реализована.

- Институције Српске требају стати иза наших сабораца који су оптужени или осуђени за наводно почињене ратне злочине, како би сваком појединцу могли помоћи да доказује истину о протеклом рату - истакао је Гагић.

Он је најавио да ће Скупштина БОРС-а бити одржана до краја априла и да ће бити донесене важне одлуке које ће бити путоказ рада БОРС-а.

Он је рекао да БОРС, који заступа 140.000 бораца, мора имати своје мјесто у друштву као стуб Републике Српске.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца БОРС-а Зоран Видић рекао је да ће Скупштина БОРС-а донијети акциони план запошљавања дјеце погинулих бораца.

- План је да дођемо до информације колико имао незапослене дјеце погинулих бораца по општинама, а након тога до јуна ћемо покушати одржати састанак са Радном групом коју је именовао предсједник Републике Српске како би се ово реализовало до краја ове године -  истакао је Видић.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида БОРС-а Мирослав Вуковић, који долази из Гацка, рекао је новинарима да у Гацку нема ниједно незапослено дијете погинулог борца и нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца.

- На нивоу Републике Српске има проблема по овим питањима. У задње вријеме има помака у погледу борачког додатка - истакао је Вуковић.

Сједници је присуствовао помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

Претходно су одржане сједнице Одбора породица погинулих и заробљених бораца и Одбора ратних војних инвалида БОРС-а.