latinica  ћирилица
07/03/2024 |  08:46 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Међународни дан сјећања на страдале полицијске службенике; Одата почаст (ФОТО/ВИДЕО)

У Центру за обуку МУП-а Републике Српске у Залужанима код Бањалуке данас је, поводом Међународног дана сјећања на страдале полицијске службенике, одата почаст за 782 припадника полиције погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату и 31 полицијског службеника настрадалог од 1995. године до данас на дужности.
Полиција, округли сто - Фото: РТРС
Полиција, округли стоФото: РТРС

Ресорни министар Синиша Каран у Полицијској управи Зворник положио је вијенац на спомен обиљежје полицајцу Драгану Ђурићу, који је 2015. године убијен у терористичком нападу.

Низом активности у Српској обиљежава се "Дан сјећања на страдале полицијске службенике у вршењу послова и задатака на дужности. У Управи за полицијско образовање минутом ћутања одата је почаст страдалима.

Фото: РТРС

- Ми смо се данас присјетили наша 782 припадника полиције који су настрадали у одбрамбено-отаџбинском рату у вршењу својих дужности и 31 полицијског службеника који је настрадао од 1995. до данас вршећи задатке полицијског службеника - рекао је Миле Шикман начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске.

Инспектор за унутрашњу контролу МУП-а Републике Српске Давор Ступак навео је да управо они представљају струку која због свог посла често страда и изгуби живот.

- Настајимо као институција да се побринемо и за породицу и за дјецу страдалих полицајаца али и да кроз образовни процес унаприједимо процедуре како би будући полицијски службеници учили на туђим, али и на нашим искуствима - додао је он.

Никола Окука дипломирани је правник безбједности и криминалистике и кадет полицијске Академије МУП-а Српске. Истиче како је неопходна добра обука и психофизичка спремност за преузимање свих ризика које носи овај посао

- Наши припадници којима данас дајемо почаст су дали живот за свој народ и отаџбину, у служби народа то никада не треба да заборавимо и треба сваке године овај дан да обиљежавамо и да не заборавимо такве људе који су дали живот, нешто највриједније за народ и своју отаџбину - поручио је Окука.

Пензионисани припадник МУП-а Републике Српске Миле Тадић рекао је новинарима да полицајац прије свега мора да воли свој посао како би могао да помогне грађанима у невољи.

Фото: РТРС

- Полицајац прије свега треба да воли свој посао, треба да га ради из срца и душе и да може грађанима помоћи у невољи - истакао је Тадић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић положиће вијенац на Спомен-обиљежје убијеном полицијском службенику Драгану Ђурићу у зворничкој Полицијској управи.