latinica  ћирилица
16/09/2024 |  18:23 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Станивуковићеви пројекти: Ако нису без воде, онда су под водом (ВИДЕО)

Станивуковићеви пројекти или су без воде, или су под водом. Тако је и са шеталиштем уз тврђаву Кастел у Бањалуци, поред Врбаса, које је сапрала прва киша, а пројекат пао у блато.
Кастел, шеталиште - Фото: РТРС
Кастел, шеталиштеФото: РТРС

И не само то! Из Комисије за очување националних споменика упозоравају на бахат однос према културно-историјском насљеђу, јер је тврђава Кастел проглашена националним спомеником Републике Српске и БиХ.

Много хтио, много започео, али све завршило или без воде или под водом. Ови снимци шеталишта подно бањалучког Кастела свједоче о још једном пропалом пројекту бањалучког градоначелника.

Због нестручности и брзине, дошло је до проблема већ током првих падавина, кажу стручњаци. Истичу да су радови непримјерни ономе што је планирано у техничкој документацији.

- Није за сад предвиђено да се ради привремена стаза која је у ствари камен положен у блато, тј. у земљу. Видјели сте, били смо овдје десетак минута и скроз смо блатњави, а ово је само почетак; просто ти материјали не могу заједно и овај пројекат не представља никакав пројекат заштите, нити пројекат на рестаурацији и на приступачности ових стаза. Овдје видимо да је то неко радио смовољно без дозвола - навела је Анђелина Ошап Гаћановић, члан комисије за очување националних споменика.

Потврђују то и надлежни. Кажу, свака интервенција у зони заштите споменика, као што је тврђава Кастел, захтијева сагласности надлежних институција и дозволе. У овом случају издаје их ресорно министарство коме се Градска управа Бањалука није ни обраћала.

Све правдају сагласношћу Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа који су на терен послали арехеолога.

Док се институције баве папирологијом, стручњаци указују не само на неправилности, него и на опасност.

- Ја сам изненађена да је ова стаза отворена према мосту Патре. Заправо се на том дијелу Кастела налази топничка касарна која је заиста у лошем стању. Врло је критично кретати се ту, јер сваког трена може да се деси урушување зида јер између тих камених плоха је испрано везиво, а дрвене греде су иструнуле. Заиста сам изненађена да је та стаза заиста отворена да се пролази тик испод тог зида који већ годинама представља једну од највећих опасности на Кастелу. Врло је опасно ја се не бих усудила тамо да прођем, већ бих прошла около - каже Ошап Гаћановић.

Системска обнова Кастела је један од највећих рестаураторских пројеката, који траје већ 15 година. До сада је за пројектну документацију и међународни конкурс уложено 1,7 милиона КМ, каже она.

Истиче - то је начин, а не аматерски приступ који не може да буде одржив.