latinica  ћирилица
16/09/2024 |  21:51 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Све док се не престане са покушајима да се развласти Српска процес ЕУ интеграција нема будућност

Условно отварање преговора са БиХ у марту ове године, посљедњи је корак направљен на европском путу. Услиједио је застој, а теме попут реформе правосудног система, одласка страних судија и сједишта Апелационог вијећа Суда БиХ, стављене су под тепих. Све док политичко Сарајево и Брисел не престану са покушајима да развласте Републику Српску процес ЕУ интеграција нема будућност, оцијенили су саговорници наше емисије Други угао.

Сматрају да је један од главних криваца за блокаду европског пута нелегални Кристијан Шмит и његово мијешање у унутрашње ствари БиХ.

На крају Брисел, Берлин и Вашингтон донијеће геополитичку одлуку, као што је био случај и са Украјином и Молдавијом, оцијењено је у Другом углу.

- Застој и заустављање ЕУ пута БиХ је настао зато што је нелегални Кристијан Шмит три-четири дана након што је Брисел условно отворио преговоре, наметнуо Закон и поново се умијешао у унутрашње ствари БиХ за које нема право - сматра Ана Тришић - Бабић  савјетница предсједника Републике Српске.

Милош Шолаја професор Факултета политичких наука у Бањалуци сматра да БиХ није спремна да крене у било какве трансформације када је у питању ЕУ.

- При томе нисам рекао Република Српска јер има и структурне и институционалне капацитете и одавно је познато да је испред ФБиХ, а због тога штоу Федерацији постоје партнери који не могу да се сложе па све то преносе на ниво БиХ и то блокира цијели пут - додао је он.

Научни сарадник Института за међународну политику и привреду у Београду Александар Митић каже, да и у том процесу практично покушава да се обесправи Република Српска и да је то један процес који неће успјети.

- Знамо какве су позиције Бањалуке и бојим се све док су такве идеје у главама многих у Сарајеву и Бриселу да неће бити суштинског помака - додао је он.