latinica  ћирилица
16/09/2024 |  23:35 ⇒ 23:42 | Аутор: СРНА

Додик: Нисам непријатељ Западу, већ само борац за слободу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да није непријатељ Западу, нити било коме, већ само борац за слободу и не дозвоља да се доносе одлуке лоше по Српску.
Милорад Додик (Фото:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs.) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs.)

Додик је поновио да Српска нема план за сецесију, али да није спремна ни да уруши свој дејтонски положај ни за какво питање или европско кретање.

- Треба да очувамо мир и то и радимо. Нисам спреман да направим ниједну акцију која би довела до ескалације и било каквог насиља - рекао је Додик за ТВ "Хепи".

Говорећи о недавној посјети директора ЦИА Сарајеву и оптужбама за сецесију, Додик је рекао да ниједног тренутка није говорио о сецесији, него о поштовању слова Дејтонског споразума.

Додик је нагласио да је његов став да је Република Српска спрема да остане у БиХ ако се поштује слово Дејтона.

- Они хоће да ја пристанем на неку имагинацију. На то не пристајем. Три године притискају на разне начине - рекао је Додик.

Он је додао да у томе прво иду да сломе његове сараднике.

- И сада то покушавају. Сломили су /раније/ Игора Радојичића, а сад се он враћа у политику, али сам, успут га држе. То је та прича, али народ то препознаје - рекао је Додик.

Додик је рекао да америчка Амбасада у Сарајеву има људе који управљају Централном изборном комисијом БиХ.

- Сада намјештају локалне изборе, опстуришу, гурају паре БН телевизији, формирају неке портале, невладине организације. Могу на некој дестинацији да изаберу себи поданог човјека, али овдје се то тако не дешава - навео је Додик.

Он је истакао да и Србима покушавају да бирају њихове представнике, као што је урађено Хрватима.

Додик је навео да се од БиХ не може направити никаква хомгенизованост, те додао да у БиХ нема логике.

- БиХ није логично направљена, не може логично ни да живи, увијек је имала неког тутора - навео је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да то што сада неки Србе проглашавају геноцидним представља лошу намјеру и ништа друго.

- То је урађено из пропаганде. Ми се морамо уздигнути. Наша историја је часна. Ми смо доживјели геноцид. Срби су највећи страдалници - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су за вријеме Другог свјетског рата из Сарајева, које је имало три муслиманска градоначелника, депортовани Срби у Јасеновац, да су у Броду на Дрини, код Вишеграда, усташе убиле 6.500 Срба и бациле у Дрину, а претходно је Тито одбио да спаси српски збијег од 30.000 углавном жена и дјеце.

Додик је навео да ове године није отишао у Гаравице код Бихаћа, гдје су усташе муслимани убили 14.500 Срба, зато што је истакнута ратна застава Алије Изетбеговића на мјесту гдје пише да су ту жртве фашистичког терора.

Када је ријеч о суђењу пред Судом БиХ, Додик је запитао зашто нико не од сарајевских медија не пише о Елмедину Конаковићу и нарко-босу званом Тито.

Додик је рекао да је пред судом зато што не поштије одлуке Кристијана Шмита и што не жели да разговара о одз уимању имовине од Српске.