latinica  ћирилица
05/03/2024 |  20:55 ⇒ 06/03/2024 | 12:47 | Аутор: РТРС

Дан доношења Устава Српске обиљежен у Бечу: Послата порука заједништва (ФОТО/ВИДЕО)

У Бечу је одржан свечани пријем поводом Дана проглашења првог Устава Републике Српске, који је организовало Представништво Српске у Аустрији.
Пријем у Бечу - Фото: Уступљена фотографија
Пријем у БечуФото: Уступљена фотографија

Пријему су присуствовали предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Србије Ђорђе Милићевић, бројни амбасадори и високи представници дипломатског кора, представници Српске православне цркве, као и угледни Срби из Беча.

Стевандић је рекао да је Република Српска катализатор убрзања приступања ЕУ својим политичким, етичким и културолошким вриједностима и приступом, а не препрека, додајући да институције Српске подржавају европски пут БиХ, јер би приступање ЕУ било вишеструко значајно за стабилност саме Европе и посебно балканског простора.

- Република Српска нема намјеру да уништи своју самобитност, уставни капацитет и демократско друштво, већ да инкорпорише у европску агенду. То јој омогућава и Устав БиХ, односно Дејтонски споразум који је јасно одредио да се одлуке не могу доносити без сагласности народа и ентитета у БиХ - рекао је Стевандић.

Фото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић истакао је значај обиљежавања датума важних за српски народ ван граница Српске, као и значај његовања идеја заједништва и сарадње међу многобројном српском заједницом у Аустрији.

Он је рекао да је важно да се из Беча пошаље порука заједништва и да се поручи да ће се наставити са његовањем идентитета, традиције и културе Српске, уз подршку миру и стабилности.

Милићевић је подсјетио да су Србија и Српска прије непуних мјесец дана, у Орашцу прославили Дан државности Србије, дан када је подигнут Први српски устанак и донсен први српски Устав.

- Данас овдје у Бечу с поносом славимо Дан доношења првог Устава Републике Српске, и веома је важно што то чинимо заједно. Предсједници Србије и Српске Александар Вучић и Милорад Додик увели су праксу заједничког обиљежавања важних датума. Вјерујем да је свима јасно зашто је то важно и због чега у томе морамо истрајати. Срби и српске земље су увијек били јаки само онолико колико су јединствени и сложни. Она четири оцила или четири слова С са нашег грба и са капе коју су вијековима наши преци носили, јасан су нам завјет који морамо чувамо - поручио је Милићевић.

Фото: РТРС

Он је истакао да српски народ нико не може да разздвоји и подијели границом на Дрини.

- Ријека Дрина није граница која раздваја Србе, него кичма која их спаја. Постоји нешто што је јаче од сваке административне границе, а то је осећај припадности једном истом српском народу - рекао је Милићевић.

У културно-умјетничком дијелу програма представио се оркестар МУП- а Републике Српске, изводећи химне Републике Српске. Србије и Аустрије, а у наставку и многе познате мелодије.

Фото: РТРС

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.