latinica  ћирилица
05/03/2024 |  15:34 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Шеранић: Сви домови здравља да пређу на трезорски систем пословања

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић одржао је данас радни састанак са градоначелницима, начелницима и представницима општина и градова, као и директорима домова здравља у Републици Српској који још нису прешли на трезорски систем пословања.
Састанак у Бањалуци - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у БањалуциФото: Уступљена фотографија

Шеранић је поновио опредијељеност Владе Републике Српске да сви домови здравља пређу на овај систем пословања, јер се на тај начин успоставља планско и намјенско трошење средстава.

- Досадашња искуства су показала да трезорски начин пословања омогућава квалитетније и транспарентније финансијско планирање, управљање и контролу трошења јавних средстава, а најзначајније препреке уласка јавних здравствених установа у трезорски систем представљају пореска дуговања здравствених установа из претходног периода - рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске издвојила значајна средства за измирење тих дуговања за домове здравља који су прелазили на трезор својих оснивача у претходним фазама.

- Република Српска ће, из кредитног задужења Свјетске банке, обезбиједити средства за измирење обавеза према Пореској управи Републике Српске и запосленима, не укључујући недоспјеле обавезе за текући обрачунски период, те остатак дуга из претходног периода према Фонду здравственог осигурања Републике Српске и за ове установе, али та издвајања морају да буду у сврху рационалнијег пословања у будућности и измиривања текућих обавеза - поручио је Шеранић.

Он је присутне информисао и да ће услиједити потписивање споразума о регулисању међусобних права и обавеза у циљу припреме и увођења домова здравља у трезорски систем Републике Српске у оквиру локалних трезора, између Министарства здравља и социјалне заштите, домова здравља и надлежних јединица локалне самоуправе.

Такође, оснивачима и домовима здравља биће достављене јасне смјернице за прелазак домова здравља на трезорски систем пословања, а које описују кораке активности за улазак у трезорски систем и дају детаљан увид у то шта за јавне здравствене установе значи прелазак на трезорски систем пословања.

Од домова здравља који још послују изван трезорског система се очекује да предузму све потребне мјере и радње, из своје надлежности, у циљу уласка у трезорски систем Републике Српске. Такође, јединице локалне самоуправе, као оснивачи домова здравља, треба да у складу са надлежностима предузму све потребне активности на укључивању припадајућих домова здравља у локалне трезоре.

Подсјећамо, досадашњим активностима у циљу осигурања одрживости здравственог система Републике Српске, у трезорски систем Републике Српске уведене су 22 јавне здравствене установе, од тога четири републичке здравствене установе - Завод за стоматологију, Завод за судску медицину, Завод за трансфузијску медицину и Завод за форензичку психијатрију Соколац, те 18 установа примарног нивоа здравствене заштите, односно домова здравља, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.