latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:16 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Наплаћено више од пола милијарде КМ јавних прихода

Пореска управа Републике Српске прикупила је за два мјесеца ове године на рачун јавних прихода Српске 590 милиона КМ, или за 77,4 милиона КМ, односно 15 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је директор Пореске управе Српске Горан Маричић.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Маричић је нагласио да је настављен знатан раст прихода у апсолутно свим сегментима.

Он је навео да је наплата директних пореза у периоду јануар-фебруар већа за 22 одсто, док је наплата осталих јавних прихода и доприноса већа за по 14 одсто, саопштено је из Пореске управе.

Доприноси су у прва два мјесеца ове године наплаћени у износу од 389,1 милион КМ, што је за 46,6 милиона КМ више него у истом периоду претходне године, при чему је наплата доприноса за Фонд ПИО већа за 12 одсто, за Завод за запошљавање и за Фонд дјечје заштите већа је за 14 одсто, док је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања већа за 16 процената.

Директни порези су у овом периоду наплаћени у износу од око 112,5 милиона КМ, што је за око 20 милиона КМ више него у прва два мјесеца претходне године.

Највећи раст у прва два мјесеца ове године остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 58,9 милиона КМ, или више за 10,5 милиона КМ, односно 22 одсто, него у периоду јануар-фебруар прошле године.

Раст наплате код директних пореза биљежи и порез на добит, који је наплаћен у износу од око 49 милиона КМ, што је за 23 одсто више него у упоредном периоду.

Код осталих јавних прихода, у прва два мјесеца наплаћено је 88,3 милиона КМ, што је за 10,7 милиона КМ или 14 одсто више него у истом периоду прошле године.

У фебруару је Пореска управа наплатила 321,8 милиона КМ јавних прохода, што је за 49 милиона КМ више него у фебруару прошле године.