latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:12 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Министарство финансија објавило водич кроз буџет Српске

Министарство финансија Републике Српске почело је израду средњорочних глобалних буџетских политика у складу са буџетским календаром и Законом о буџетском систему Српске.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

- Буџетски корисници морају да припреме и ресорном министарству доставе приједлоге приоритета за израду документа оквирног буџета Републике Српске за период 2025-2027. године, што је полазна основа за процес буџетског планирања - саопштено је данас из Министарства финансија Републике Српске.

У овом министарству вјерују да свеобухватно учешће јавности може значајно да допринесе економском расту и развоју, те унаприједи управљање јавним финансијама и одрживост дугорочне фискалне стабилности.

- Како би грађанима приближили процес доношења буџета, омогућили им да боље разумију процедуре усвајања и упознају структуру и расподјелу средстава, Министарство финансија је на интернет страници објавило водич за грађане кроз буџет Републике Српске - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да буџет Републике Српске за ову годину износи 5,7 милијарди КМ, а при његовој изради се тежило правичној расподјели буџетских средстава у складу са тренутним економским кретањима, уз истовремено одржање стабилности јавних финансија.

- У водичу кроз буџет Републике Српске је исказан начин прикупљања средстава, као и њихов утрошак. У пратећој табели, која је саставни дио водича, је приказана функционална класификација расхода, из које је евидентно да је највише средстава усмјерено на социјалну заштиту - истиче се у саопштењу.

Водич за грађане кроз буџет Републике Српске можете погледати ОВДЈЕ.