latinica  ћирилица
03/03/2024 |  19:08 ⇒ 04/03/2024 | 11:34 | Аутор: РТРС

У Анталији потврђено - и Турска против притисака, Српска није изолована (ВИДЕО)

Разговори са великим бројем значајних политичара на Дипломатском форуму у Анталији доказују да је Република Српска препозната као битан саговорник о политичким процесима у регији, али и свијету, поручио је предсједник Српске Милорад Додик по повратку из Анталије гдје је, са српким чланом Предсједништва Жељком Цвијановић, на позив турског предсједника РеџепаТајипа Ердогана, учествовао на Дипломатском форуму.
Анталија - Додик, Цвијановић и Ердоган - Фото: РТРС
Анталија - Додик, Цвијановић и ЕрдоганФото: РТРС

Додик је нагласио да је Република Српска за европски пут, али само под условом да притом не буде смањена њена снага.

Да састанци са значајним свјетским лидерима руше мит о изолованости Републике Српске , оцјена је аналитичара.

Турски предсједник, мађарски премијер, шефови руске, мађарске, словачке дипломатије, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - низали су састанци за састанком, на маргинама Дипломатског форума. За предсједника Српске ово је доказ да је Српска битна у свим политичким процесима.

- Наши саговорници разумију позицију Српске и имају разумијевање за наш став да смо за европски пут, али да се јасно види уставна структура БиХ, која је састављена од Српске и Федерације. Ми нисмо спремни да се крећемо европским путевима, а да притом смањимо снагу Српске - истакао је Додик.

А снага Републике Српске јача у дипломатским круговима. Потврђује то низ значајних сусрета са званичницима који у свјетским оквирима имају одјека. Политиколог Војислав Савић, уз позив на опрез, посебно указује на однос Турске према БиХ, државе која је у посљедњих неколико година преусмјерила своју дипломатску активност.

- Неколико година, због добрих односа са Ердоганом, Турска не само да не прави проблеме, него напротив, када је у питању унутрашњи договор, доприноси стабилизацији у смислу да у БиХ константно инсистира на договору три народа који овдје живе - каже Савић.

Сусрети у Анталији велика су ствар за Републику Српску, државотворни ентитет са важним пакетом одлучивања у БиХ, истиче посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

- Република Српска се наметнула као субјект међународног права, као неко од којег зависи доношење одлука на нивоу БиХ, када је ријеч о приступању у НАТО, увођењу санкција Русији, сврставању у одређеним геополитичким моментима - рекао је Мазалица.

Српска се томе оштро супротставила и поред притисака којима је изложена. Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић истиче да Америка, Њемачка и Кристијан Шмит, желе да Републици Српској одузму надлежности и да све што је договорено у Дејтону остане љуштура без садржаја. Међутим, каже, Дипломатски форум у Анталији показао је да то неће ићи онако како су западне силе замислиле.

- Веома је значајно што се показује да притиске, пријетње и санкције које иницирају САД, посебно према руководству Републике Српске и према предсједику Додику, немају јединствену подршку ни међу најзначајнијим савезницима као што је Турска - каже Јовановић.

За публицисту Игора Ивановића и састанци у Турској, које оцјењује као квалитет плус, након Бјелорусије и Русије, потврдили су да је Република Српска незаобилазан фактор у региону.

- Република Српска иако није званично држава, она посједује извјесни капацитет државе. Али, оно што је најбитније има и гаранције Србије као међународно признате државе. Било који договор који се тиче Републике Српске, без њеног активног учешћа је бесмислен - каже Ивановић.

За аналитичаре значајно је и то што је предсједник Српске у Анталији примљен као сви други државници - као шеф државе, а не шеф ентитета.

- Предсједник Републике Српске је предсједник Републике Српске. Бирали су га грађани. Али, та чињеница да је он са те позиције уважен као равноправан државник са другим шефовима влада и држава овог свијета, је јако битна. То је порука Турске нама да је њихова перцепција нас уважена - каже Савић.

Сви су сагласни да је пажња сада враћена на договор домаћих политичара, без уплитања странаца и очување положаја Републике Српске загарантованог Дејтоном.