latinica  ћирилица
03/03/2024 |  14:09 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Граорац: Предстоји реконструкција спомен-костурница у Српској

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да ће се након прибављања све потребне документације кренути у реконструкцију спомен-костурница у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.
Исидора Граорац - Фото: Уступљена фотографија
Исидора ГраорацФото: Уступљена фотографија

Коментаришући недавну одлуку Владе Републике Српске којом су Војничко гробље у Миљевићима у Источном Сарајеву, Спомен-костурница у невесињском насељу Гвозд и Ново гробље у Бањалуци уврштени међу спомен-обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску, Граорчева је рекла Срни да је важно да се ови објекти приведу намјени.

- Значајно је да се крене у реконструкцију костурница да би оне заиста биле мјеста вриједна погинулих чије се кости налазе у њима, посебно ако имамо у виду да ће један број посмртних остатака заувијек ту остати - истакла је Граорчева.

Према њеним ријечима, град Бањалука и општина Невесиње исказале су спремност да помогну у оном облику који се тиче њих.

- Велики посао је пред нама, али заједничким снагама ћемо успјети ове објекте привести намјени, и да сви, када морамо да се присјећамо и полажемо вијенце и цвијеће на овим мјестима, осјетимо поштовање и бригу државе за спомен-обиљежја која симболизују нашу борбу за слободу - појаснила је Граорчева.

Она је рекла да су ресорно министарство и Влада на иницијативу Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила да се под хитно мора ријешити стање у којем се налазе спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву одмах реаговали и донијели одлуку оне буду уређене и приведене намјени.

- Нажалост, о њима, у смислу одржавања, скоро нико није водио рачуна, осим породица несталих лица, и оне су постале објекти које је било страхота и погледати. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и предсједник Републике Српске Милорад Додик су без размишљања пружили подршку у нашим настојањима да оне буду оспособљене у правом смислу - истакла је Граорчева.

Она је напоменула да је и општина Источно Ново Сарајево дала потребна средства да се ураде неопходне поправке у Миљевићима, али спомен-костурнице у Бањалуци и Невесињу су остале у најгорем стању, без воде, струје.

Граорчева је нагласила да нестали из Републике Српске, чији идентитет није утврђен, заслужују да почивају на мјестима која ће бити уређена и одржавана како доликује.

- То је наш дуг према њима - рекла је Граорчева.

На сједници Владе Републике Српске која је одржана у четвртак, 29. фебруара, Војничко гробље у Миљевићима код Источног Сарајева, Спомен-костурница у невесињском насељу Гвозд и Ново гробље у Бањалуци уврштени су међу спомен-обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску.