latinica  ћирилица
03/03/2024 |  12:24 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У Парку великана у Источном Сарајеву откривена спомен плоча Моми Капору (ВИДЕО)

У Источном Новом Сарајеву, у Парку великана, откривена је спомен плоча посвећена писцу који је оставио огроман траг у српској култури - Моми Капору.
У Парку Великана у Источном Сарајеву откривена спомен плоча Моми Капору - Фото: СРНА
У Парку Великана у Источном Сарајеву откривена спомен плоча Моми КапоруФото: СРНА

У оквиру манифестације "Момо Капор: чувар адресе" која ће трајати до 4. марта, данас је у Старој православној цркви у Сарајеву одржан молитвени помен Моми Капору, који се упокојио на данашњи дан 2010. године.

У Културном центру Ново Сарајево биће организована и представа "Водич кроз српски менталитет", настала према истоименој Капоровој књизи, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујовић.

Супруга Моме Капора Љиљана овом приликом захвалила је граду Источно Сарајево и Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву што његује сјећање на Мому Капора, који је према њеним ријечима, неко ко је заслужан и за постојање Републике Српске, али и овог града.

- Рођен је у Сарајеву и мислим да је са овог свијета одлазио са тугом и жалом што није више од 40 година крочио у Сарајево, јер је од 1975. године, па све до краја прогањан од власти и Сарајева, а на овај начин се вратио у Сарајево које је гледао за вријеме рата кроз двоглед - рекла је она.

Додала је да је Капор много писао о поменутој цркви и уопште о почетку рата који је везан за Стару православну цркву у Сарајеву.

- Међутим, овај данашњи помен Моми, и овај народ и ова дјеца која су била у цркви, испуњава савакога и што би он сигурно рекао: Живјеће овај народ - рекла је пишчева супруга.

Декан Филозофског факултета на Палама Владан Бартула рекао је да је Момо Капор био велики писац, сликар, новинар, публициста, сценариста и човјек који је оставио дубок траг у југословенској и српској култури.

– Момо Капор је рођен у Сарајеву, крштен у Старој цркви. У црквеним књигама је његова крштеница и подаци о његовим родитељима, оцу Гојку и мајци Бојани. Он је у својим романима о Сарајеву описао своје доласке у Стару цркву, како га је тетка овдје доводила. Све те своје прве утиске некако је цијели живот носио са собом и онда их преточио у роман - каже Бартула.

Он је рекао и да је у плану да у наредном периоду поред спомен-плоче буде подигнута и биста Моми Капору, наводећи да ће то бити мјесто окупљања, прије свега младих људи који желе да науче нешто више о српској књижевности и култури.