latinica  ћирилица
03/03/2024 |  10:48 | Аутор: СРНА

Шолаја: Учешће на Дипломатском форуму у Анталији од изузетног значаја за Српску

Професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја оцијенио је да је учешће највиших званичника Републике Српске на Дипломатском форуму у Анталији изузетно значајно за Српску, те да су мултилатерални састанци увијек продуктивни јер је то прилика да се представе као субјект међународних политичких односа, изнесу своје ставове, проблеме, питања и све оно што се односи на Српску.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је навео да учешће на форуму у Анталији представља проширење веза са многим земљама из којих могу да проистекну неки облици политичке и економске сарадње.

Он је навео да је специфично то што у многим регионима и државама постоје предрасуде о Републици Српској које су везане још и за процес распада бивше Југославије и ратно вријеме.

- Зато је значајно да се Република Српска на оваквим дипломатским форумима представи као организован и савремено уређен политички систем који је дио БиХ, али истовремено има високу аутономију, што се чак у некој међународној литератури зове и полунезависност - закључио је Шолаја.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у Анталији су разговарали са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, мађарским премијером Виктором Орбаном и министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

Додик и Цвијановићева састали су се и са министром иностраних послова Словачке Јурајем Бланаром, као и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Тродневни Дипломатски форум у Анталији, који је почео у петак, 1. марта, данас ће затворити министар иностраних послова Турске Хакан Фидан.