latinica  ћирилица
03/03/2024 |  09:34 ⇒ 10:04 | Аутор: РТРС

Петровић: Радници у правосуђу се штрајком боре за голу егзистенцију (ВИДЕО)

Дио радника правосуђа Републике Српске је од сриједе у штрајку - траже веће плате и равноправан статус са осталим корисницима републичког буџета. Штрајком покушавају зауставити дискриминацију јер је основна плата за ове раднике 875 марака, што је ниже од најниже плате у Српској, рекао је Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске.
Синиша Петровић - Фото: РТРС
Синиша ПетровићФото: РТРС

Петровић је гостујући у нашем Јутарњем програму објаснио да су у штрајку запослени у правосудним институцијама - судовима, тужилаштвима и Правобранилаштву Српске, а то су административни радници, техничари и особе које нису носиоци правосудних функција.

- Разлози овог штрајка је да се заустави дискриминацију према радницима које заступа овај синдикат јер једни имају право на регрес, топли оброк и наканаде за минули рад и тежину послова, а други немају то право. Тражимо да се повећање плате носилаца функција усклади и са другим запосленима - каже Петровић.

Петровић напомиње да је износ плате обичног радника са средњом стручном спремом у 70 одсто случајева 1.170 и у њу су укључене све накнаде.

- Када се одбије толи оброк и регрес, овај радник ради за плату од 875 марака што је ниже од најниже плате у Српској. Мислим да су то довољни разлози да они кроз штрајк, који је законом одобрен, изнесу своје незадовољство - твдри Петровић.

Министарство правде је 29. фебруара у саопштењу поводом штрајка саопштило да је донијело Рјешење о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа којим се утврђује начин обезбјеђења минимума процеса рада за случај штрајка.

Петровић каже да је ово рјешење министарства незаконито, а да судови одржавају минимум процеса рада како је наведено у закону.

- Ово саопштење је организаторе штрајка и штрајкаче само учврстило у увјерењу да истрају у својим намјерама - закључио је Петровић.