latinica  ћирилица
02/03/2024 |  11:30 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Књижевник Ђуро Дамјановић - велики књижевни стваралац. Да ли ћемо му се напокон одужити? (ВИДЕО)

Присјећамо се стваралаштва једног од најзначајнијих књижевника Бањалуке и Републике Српске - Ђуре Дамјановића. Поводом петнаест година од његове смрти у Бањалуци су представљене књиге "Ђуро Дамјановић - Библиографија" у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и "Голимјесто" чији је издавач Српска књижевна задруга.
Ђуро Дамјановић - Фото: РТРС
Ђуро ДамјановићФото: РТРС

Прије тачно петнаест година преминуо је Ђуро Дамјановић, истакнути српски пјесник, приповједач, романсијер и добитник многобројних награда и признања, међу којима се издвајају "Ћопићева", "Kочићева" и награда "Исидора Секулић".

Још за живота његова дјела уврштена су у читанке и обавезну школску лектиру.

Kњига "Голимјесто" приређивача Душка Певуље, није само избор приповједака овог врсног аутора, него обухвата и избор прозних текстова, али и разних других публикација који на прави начин приказују стварлаштво Ђуре Дамјановића.

Библиографија Ђуре Дамјановића се по предмету обраде сврстава у персоналне библиографије.

У изради овог издања је кориштена доступна грађа искључиво из фондова Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Библиографија садржи 543 библиографске јединице које су класификоване у неколико поглавља.

За сав допринос који је дао српској књижевности Ђуро Дамјановић је уврштен у антологију "Златни вијек српског пјесништва" Селимира Радуловића, у којој се налази 25 највећих српских пјесника 20. вијека.

Удружење књижевника Републике Српске је у његову част установило књижевну награду која носи његово име.