latinica  ћирилица
01/03/2024 |  18:44 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Бошњаци у Сребреници и Брчком ратним обиљежјима покушали славити непостојећи празник (ВИДЕО)

У Сребреници и на улазу у Брчко овог 1. марта десио се покушај провокације у организацији бошњачких удружења. Организовано су, аутобусима, стигли из Федерације, носећи ратна обиљежја. То је узнемирило српско станивништво, јер их обиљежавање датума одржавања нелегалног референдума 1992. подсјећа на почетак рата.
Сребреница - дефиле - Фото: РТРС
Сребреница - дефилеФото: РТРС

Ратне заставе, дефиле улицама Сребренице... Породице српских жртава, кажу да их све ово подсјећа на дан када је у Сарајеву убијен српски сват и почео крвави грађански рат.

- Овим провокација свјесно желе да покажу да је Сребреница ван Републике Српске. То није први пут, посебно јер је изборна година, а ова удружења су само политичке марионете - истакао је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Бошњаци из Травника, Сарајева, Тузле стигли су организовано аутобусима у којима су била и дјеца школског узраста. Сребреничани кажу да ратна обиљежја у мултиетничкој средини, каква је Сребреница, није ништа друго до провокација.

За неке од Бошњака у Сребреници, који раде у општинској администрацији, није провокација овакво окупљање и заставе које Србе подсјећају на вријеме када је у Подрињу убијено више од 3.000 Срба, претежно цивила.

- Не не бих се сложио с тим обзиром да се овдје обиљежава и 9. јануар и 25. новембар, и увијек прође без инцидената - каже Адем Мехмедовић, начелник одјељења за привреду.

Из борачких организација траже од институција Републике Српске да овакве и сличне скупове и провокације убудуће забране.

- Први март није ни легалан, ни легитиман, ни у БиХ нити у дијелу Федерације, а поготово у Републици Српској. Да би био празник мора бити усвојен у Парламентарној Скупштини БиХ, а ово је организовано само у сврху провокације - нагласио је Слободан Жупљанин, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Сличан сценарио, бошњачка удружења покушала су и у Брчком, још једној мултиетничкој средини.

Дефилеа аутомобила кроз центар Брчког, који је најављивала Босанска народна странка Санина Мусе, није било. Најављено окупљање спријечила је полиција која је привела три лица, а колону преусмјерила ван града.

Тако је све прошло без инцидената, што организаторима, судећи према полицијском извјештају, није била намјера.