latinica  ћирилица
01/03/2024 |  13:30 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Калужа: Некомпетентни политичари у Европском парламенту

Стручњак за међународне односе Лучиано Калужа изјавио је да садашњу структуру Европског парламента, па и Савјета, чине већином некомпетентни политичари који не разумију односе унутар БиХ, али су и као такви оруђе у рукама оних који руководе процесима.
Лучиано Калужа - Фото: РТРС
Лучиано КалужаФото: РТРС

Калужа је нагласио да је популистичка резолуција, која нема никакво дејство, усвојена само из разлога предстојећих избора за Европски парламент, али опет са друге стране, постоји очита намјера појединих структура унутар ЕУ да се приближавање БиХ ка ЕУ успори или потпуно заустави.

- Е то је суштинско питање, ко из владајућих структура унутар ЕУ жели дестабилизацију односа унутар БиХ? Одговор на то питање је уједно одговор и на питање зашто се усвајају овакве резолуције - истакао је Калужа.

Он је додао да се из године у годину понавља идентично поступање Европског парламента.

- Прошле године усвојили су скоро па идентичну резолуцију, за коју сам и тада тврдио да ће остати само у домену спекулација у медијима. Тако је и било. Не постоји концензус унутар Савјета ЕУ тако да ме ови европарламентарци подсјећају на лошег ђака који сваки август излази на поправни испит - поручио је Калужа.

Европски парламент је у резолуцији, која је синоћ увојена у Стразбуру, поново позвао да се уведу "циљане санкције" против Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије "који пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици". У резолуцији је затражено и да све чланице "осигурају да сличне санкције може усвојити Европски савјет, те да их уведу билатерално или заједно са осталим чланицама, уколико њихово усвајање није могуће у Савјету".