latinica  ћирилица
01/03/2024 |  13:29 | Аутор: СРНА

Клокић: Узалудан покушај Брисела да наметне санкције Додику

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да ће се још један покушај Брисела да наметне санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику претворити у неуспјешно отпјевану лабудову пјесму одлазеће структуре Европског парламента.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Клокић је нагласио да су они који су гласали за резолуцију у Европском парламенту очигледно "побркали лончиће" и по обичају погрешно протумачили стварну ситуацију у БиХ.

- Колико пута треба да поновимо да сецесија уопште није на дневном реду? Република Српска се залаже за повратак на изворни Дејтонски мировни споразум и дијалог, а ако ћемо пристати да се такве намјере прогласе сецесионистичким, онда ћемо затворити очи на очигледне двоструке стандарде и константно ниподаштавање и притискање само једне стране у БиХ - рекао је Клокић за Срну.

Он је навео да је одлазећи састав Европског парламента само још једном искористио прилику да потврди своје већ раније познате ставове, што неће утицати на Републику Српску у њеној опредијељености за процес европских интеграција, који се одвија у оквирима система координације, поштујући уставне надлежности.

- Надамо се и да ће у нови сазив Европског парламента бити изабрани људи који ће радити у интересу изворних европских вриједности и поштовања слободе, демократије и слободе говора. Овај сазив је јучершњом резолуцијом све то погазио - рекао је Клокић.

Европски парламент у резолуцији је поново позвао да се уведу "циљане санкције" против Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије "који пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици", те да све чланице "осигурају да сличне санкције може усвојити Европски савјет, и да их уведу билатерално или заједно са осталим чланицама, уколико њихово усвајање није могуће у Савјету".