latinica  ћирилица
01/03/2024 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Деђански: Резолуција Европског парламента удар на истину

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да они који брину о националним интересима не брину о резолуцијама Европског парламента, које су по правилу првенствено усмјерене против истине и интереса српског народа чији се представници у Србији и Републици Српској баве стварима које су према међународном праву исправне.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Реагујући на то што је Европски парламент поново позвао на увођење "циљаних санкција" против предсједника Републике Српске Милорада Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије, Деђански је навео да све што се у том необавезујућем документу наводи могло да се примијени на политичаре и функционере Федерације БиХ, а не Српске.

- Дејтон и све друге уговоре које су потписивани руше они други, а не ми. Што се тиче заједничке спољне политике, позиција Републике Српске и БиХ, а и Србије, јесте таква да треба да се усклади са политиком ЕУ када постану чланице Уније - рекао је Деђански.

Он је указао да до тада свака држава треба да брине о својим интересима, додајући да, што се Срба тиче, то треба да буду најбољи могући односи са Руском Федерацијом.

- Русија брани интересе Србије по питању Косова и Метохије, а брани и интересе Републике Српске. Они /ЕУ/ нас покушавају да натјерају да сами себи пуцамо у ногу да бисмо на крају остали без икакве заштите у Савјету безбједности УН и било гдје другдје - нагласио је Деђански.

Према његовом мишљењу, резолуције Европског парламента треба примијетити и спремити се на то да ће их бити све више.

- Међутим, те резолуције не треба да нас забрињавају. Они који брину о националнимн интересима не брину о резолуцијама Европског парламента, поготово што се ситуација мијења како на свјетском нивоу, тако и у Европском парламенту. За три-четири мјесеца ће бити другачији састав Европског парламента, па ће се и ситуација мало промијенити - сматра Деђански.

Европски парламент је у резолуцији, која је синоћ увојена у Стразбуру, поново позвао да се уведу "циљане санкције" против Додика, те осталих вишерангираних званичника Српске и Србије "који пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици". У резолуцији је затражено и да све чланице "осигурају да сличне санкције може усвојити Европски савјет, те да их уведу билатерално или заједно са осталим чланицама, уколико њихово усвајање није могуће у Савјету".