latinica  ћирилица
01/03/2024 |  11:07 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Групација из Саудијске Арабије градиће соларну електрану у Бијељини вриједну 70 милиона евра (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић потписао је данас у Бањалуци меморандум са Маско групацијом из Саудијске Арабије за пројекат соларне електране у Бијељини.
Вишковић са "Маско групацијом" из Саудијске Арабије - Фото: РТРС
Вишковић са "Маско групацијом" из Саудијске АрабијеФото: РТРС

- Ово је један од почетних корака сарадње Српске и ове групације. Да кренемо у значајно веће пројекте везано за путну инфраструктуру и неке пројекте као што је кориштење водоника као погонског средства за рад тешке механизације - рекао је Вишковић.

Вишковић је навео да Маско групација у Саудијској Арабији већ реализује велико постројење за издвајање водоника из нафте и воде и да је изабрала Републику Српску као дестинацију за улагање због повољног пословног амбијента.

- Разговарали смо са нашим пријатељима и понудили се да Република Српска у неком будућем периоду буде дестинација за снабдијевање европског тржишта са водоником из Саудијске Арабије - рекао је Вишковић и додао да је водоник гориво будућности.

Он је рекао да је са представницима ове групације разговарао и о пројектима који се односе на коридор 5Ц и обилазницу око Бањалуке, те о теми реконструкције ниско-напонске мреже у Републици Српској у вези са дистрибутивним предузећима.

Овлаштени представник Маско групације Раде Ђорђевић рекао је да очекује да би електрана, вриједности око 70 милиона евра, могла бити изграђена и на мрежи за око три године.

Ђорђевић је истакао да је Република Српска апсолутно отворена за страна улагања и да је пореска политика, али и комплетна законска регулатива, изузетно повољна за инвеститоре.

Соларна електрана од 60 мегавата у Бијељини биће изграђена на земљишту које је власништво МУП-а Републике Српске.

Потписивању меморандума присуствовао је и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.