latinica  ћирилица
29/02/2024 |  14:33 | Аутор: РТРС

Нова Листа споменика и спомен - обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску

Влада Републике Српске донијела је данас  Одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске, којом се одређује максимална малопродајна цијена производа "бијели хљеб тежине 600 грама, произведен од брашна ТИП 500" и износи 1,90 КМ по комаду. Привредни субјекти не могу вршити промет наведеног производа по цијени изнад прописане цијене, али могу по цијени испод прописане цијене.
Сједница Владе - Фото: Уступљена фотографија
Сједница ВладеФото: Уступљена фотографија

Инспекцијски надзор над примјеном ове одлуке врши Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе у складу са овлаштењима прописаним законом и прописом којим се уређује инспекцијски надзор.

Основни разлог за доношење Одлуке о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске, јесте већи раст цијена хљеба на тржишту Републике Српске, а намјера Владе је да на овај начин утиче на заштиту животног стандарда најугроженијих категорија становништва.

Влада Републике Српске размотрила је Информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2023. године.

Информација се, између осталог, односи на преглед најзначајнијих активности у вези са реализацијом приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, као и преглед оцјена из Извјештаја о БиХ за 2023. годину. Такође, информација садржи постигнуте резултате из процеса усклађивања републичког законодавства са правном тековином ЕУ, заједно са програмирањем и спровођењем финансијских инструмената ЕУ и позиције Републике Српске.

Влада Републике Српске је размотрила Информацију о приступању Програму Европске уније Дигитална Европа.

Иницијатива за приступање програму покренута је у првој половини 2023. године и све досадашње активности координисало је Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу. У вези са наведеним, предлаже се да Агенција за информационо-комуникационе технологије са Министарством комуникација и транспорта БиХ потпише Меморандум којим би се обезбиједило равноправно учешће и видљивост Републике Српске у Програму.

Програм Европске уније Дигитална Европа, са буџетом од 7,5 милијарди евра има за циљ да убрза економски опоравак и да обликује дигиталну трансформацију европске привреде и друштва. Програм финансира пројекте у пет кључних подручја: суперкомпјутери, вјештачка интелигенција, сајбер сигурност, напредне дигиталне вјештине и обезбјеђивање широке употребе дигиталних технологија у привреди и друштву.

Влада Републике Српске је дала сагласност на нову Листу споменика и спомен - обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску и Листу споменика од великог значаја за одређено подручје.

На приједлог Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, спомен костурнице у Невесињу - локација Гвозд, Источном Сарајеву - локација војничко гробље Миљевићи и Бањалуци - локaција Ново гробље уврштене су у категорију спомен – обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску.

Споменик посвећен пробоју Коридора 1992. године у Кречанима Горњим уврштен је у Листу споменика од великог значаја за одређено подручје.