latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:47 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Петровић о одлуци Уставног суда: Грађани највише испаштају, њих 86 одсто плаћаће веће рачуне за струју (ВИДЕО)

Запрепаштени смо одлуком Уставног суда Републике Српске да поништи одлуку Регулаторне комисије за енергетику Српске, којом су уведене тарифне групе у јавном снабдијевању, рекао је Лука Петровић, в.д директора МХ Електропривреде Републике Српске.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Све ће се, каже Петровић, одразити на грађане, тачније, за 86 одсто грађана струја ће бити скупља.

Каже да је Уствни суд донио одлуку да сада они, који су трошили више електричне енергије плаћају јефтинију струју, а ови који су, како истиче, користили рационално, плаћају по већој цијени.

- Када се све сабере, грађани који су нерационално трошили струју, добиће снижење рачуна за март, а они који су рационално трошили, добиће повећање - наводи Петровић.

Истиче да је одлуком, коју је Уставни суд поништио, предвиђено да грађани који троше до 500 киловатчасова електричне енергије плаћају најниже цијене у Европи, од 500 до 1.500 мало веће, а преко 1.500 киловатчасова да плаћају по знатно већим, тржишним цијенама.

Наводи да ће повећање одредити Регулаторна агенција за енергетику.

- Испоставиће се јединствена цијена и за рационалне и за нерационалне купце. Рационалних купаца, односно купаца који имају нормалну потрошњу има 86 одсто и њима ће се сигурно повећати цијена струје, управо због ове одлуке Уставног суда - каже Петровић, додајући да ће сада највише испаштати грашани.

Петровић каже да када су добили ову вијест, мислили су да се ради о одлуци Уставног суда БиХ.

Подсјећамо, Уставни суд Републике Српске одлучио је на јучерашњој сједници да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.