latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:55 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Додик: У БиХ увијек све сложено и сваки договор заврши лажима политичког Сарајева (ВИДЕО)

У БиХ је увијек све сложено, и сваки договор заврши лажима политичког Сарајева које очигледно не ради у интересу конститутивних народа, већ амбасада које тамо бораве, изјавио је за Телеринг предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Телеринг - Фото: РТРС
ТелерингФото: РТРС

Иако је оптимистичан да ће БиХ у марту отворити преговаре са Европском унијом, јер је већина траженог испуњена - кочница је и даље Изборни закон и Закон о Суду БиХ.

Додик каже да га то не брине, јер вјерује да ће након отварања преговора ово питање бити ријешено на корист Српске.

У Мостару на састанку није постигнут договор о најважнијим отвореним питањима - Изборног закона и закона о Суду БиХ, каже Додик.

Поновио је да је српска страна једина у Мостар дошла спремна, са одговорима на сва отворена питања.

Јасно је да је једино рјешење, каже Додик, да Основно одјељење Суда БиХ буде у Сарајеву, а Апелационо у Бањалуци, што Бошњаци и даље не прихватају.

- Мислим да једина независна компонента тог Суда може да се обезбједи у Бањалуци, јер у Бањалуци нема елемената који би могли да врше ту врсту притиска на рад суда. Свака пресуда у Сарајеву мотивисана је градском чаршијом и трачарањем у Сарајеву. То сви знају - истакао је Додик.

А сви знају и да је процес који се води против Додика у неуставном Суду БиХ нелегитиман и мотивисан политичким интересима појединих амбасада у Сарајеву. Суде ми само зато што не признајем странце - и ако мисле да ће овим процесом да ме удаље са политичке сцене варају се, категоричан је Додик.

- Питање је да ли ћемо имати правну борбу или неку другу. Сви моји овдје су опредјељени да сутра ако се то деси, да ћемо морати да кажемо да не признајемо Суд и Тужилаштво БиХ и кажемо довиђења БиХ, адио. Ми хоћемо да покажемо начин на који то раде, јер дада то раде једном Милораду Додику за којег мисле да је неко. Па како је могуће да будем процесуиран на бази овога - закључио је Додик.