latinica  ћирилица
28/02/2024 |  17:39 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Вујић: Шмит континуирано крши људска права у БиХ (ВИДЕО)

Стални представник БиХ при УН у Женеви Бојан Вујић указао је да Кристијан Шмит континуирано крши људска права у БиХ.
Бојан Вујић - Фото: Уступљена фотографија
Бојан ВујићФото: Уступљена фотографија

Вујић је обраћајући се на сједници Савјета за људска права, међувладиног тијела при УН, рекао је да Шмит нема мандат Савјета безбједности, а ипак се лажно представља као високи представник.

- Оптужнице против функционера Републике Српске пред неуставним Тужилаштвом и Судом БиХ, покренуте на основу непромишљених и антидемократских одлука њемачког дипломате неприхватљив су напад на суверенитет и демократски поредак у корист владавине једног човјека - рекао је Вујић, на сесији којој је између осталих присуствовао генерални секретар УН Антонио Гутерес и бројни министри иностраних послова.

Полако али сигурно истина о нелегитимном високом представнику Кристијану Шмиту, продире у западну хемисферу, у онај дио свијета који га је послао у БиХ као неоколонијалног управника. На престижном форуму УН у Женеви, који је окупио 140 државних званичника из цијелог свијета био је мук, док је амбасадор Бојан Вујић аргументовано говорио о диктаторском понашању Шмита, коме Дејтон није дао мандат да доноси законе.

- Шмитов покушај да криминализује неизвршавање његових незаконитих одлука означава опасну и гнусну ескалацију стране репресије над Босном и Херцеговином којом би се Босна и Херцеговина, у ствари, претворила у полицијску државу којом управља неизабрани њемачки деспот - рекао је стални представник БиХ при УУ и осталим међеународним организација у Женеви Бојан Вујић.

- Кристијан Шмит нема легитимитет СБ УН, упркос томе пензионисани њемачки политичар представља се као високи представник. Својим непромишљеним потезима озбиљно угрожава Устав и политичку стабилност у БиХ а неуставно Тужилаштво и Суд процесуирају легално изабране функционере Републике Српске како би спровели антидемократску и незакониту одлуку једног странца - истако је Вујић.

- Оптужнице су неприхватљив напад на суверенитет и демократски уставни поредак БиХ и одбацивање владавине права у корист владавине једног човјека ког подржава страна политичка и војна сила. Спровођење такве необуздане, тиранске моћи и континуирано кршење људских права у БиХ од стране господина Шмита и других страних актера, мора престати - додао је Вујић.

Читав свијет односно земље субјекти међународног права чуле су да је главни проблем у БиХ Кристијан Шмит, који угрожава људска права и понаша се као диктатор.

Амбасадор Бојан Вујић изрекао је истину коју би требало да подрже сви у БиХ а не само у Републици Српској, истиче посланик Срђан Мазалица.

- Велика ствар што је то урађено на једном мјесту гдје су били присустни истакнути представници министарства вањских послова попут Аналене Бербок, Сијарта и других земаља. Добро је да се на оваквом једном мјесту упорно говори да Кристијан Шмит није легитимни, високи представник да ради лоше ствари за БиХ и ради против европских интеграција ове земље - рекао је Срђан Мазалица из Одбора за европске интеграције у Народној скупштини Републике Српске. 

- Република Српска досљедно поштује Дејтонски споразум односно Устав БиХ, међутим годинама је на удару високих представника који незаконитим присвајањем законодавних овлашћења централизују БиХ, Српска се томе супроставља искључиво легалним и мирним путем - закључио је своје излагање у Женеви Бојан Вујић.