latinica  ћирилица
28/02/2024 |  12:21 ⇒ 12:21 | Аутор: СРНА

Тадић: Закон о проглашењу "дана независности Републике БиХ" не може бити на снази

Закон о проглашењу 1. марта "даном независности Републике БиХ" из 1995. године не може бити на снази јер не испуњава минимум условаи у супротности је са Уставом БиХ, оцијенио је правник Огњен Тадић.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је рекао да су услови постављени у Анексу 2/2 Устава БиХ у вези са континуитетом прописа у БиХ.

- Анекс 2/2 јасно каже `сви закони, прописи и судски пословници, који су на снази на територији БиХ у тренутку када Устав ступи на снагу, остаће на снази у оној мјери у којој нису у супротности са Уставом док другачије не одреди надлежни орган власти БиХ` - навео је Тадић за Срну.

Имајући у виду да назив бившег празника гласи "дан независности Републике БиХ", Тадић је истакао да је јасно да је у супротности са Уставом БиХ.

Он је појаснио да се измјена назива празника може учинити само новим законом, никако тиме што ће неко маркером прецртати ријеч Република у тексту спорног закона или просто престати да је пише у називу празника, јер та ријеч на том мјесту нема само формални значај већ је везана и за суштинско питање да ли се у дејтонској БиХ може славити празник пропале и бивше Републике БиХ?

- Дакле, спорни стари назив не може се примјењивати, нити се може прихватити његова импровизована и незаконита модификација у назив Дан независности БиХ која није објављена у било којем одговарајућем закону - нагласио је Тадић.

Према спорном закону, каже он, не би се знало ни ко има право на нерадни дан, а због кориштења израза "државни органи" у члану 3 став 1 спорног Закона који своје утемељење црпи из ратног Устава Републике БиХ из 1993. године.

- Израз `државни органи` у сложеној структури БиХ у којој се мјери значај сваке ријечи, што смо најбоље видјели на примјеру оспоравања израза `заједнички органи`, не може се у овом смислу примјењивати све док не би био дефинисан Уставом БиХ или неким одговарајућим законом - додао је Тадић.

Он је указао да фалсификован превод Устава БиХ на интернет страници Уставног суда БиХ помиње израз "државни органи" иако је у оригиналном тексту Устава БиХ на том мјесту /Анекс 2/4 Устава БиХ/ наведен израз "офисис" /Оффицес/ који не значи "државни органи".

То је, нагласио је Тадић, додатни разлог да се у БиХ олако не прихватају правне формулације и да се увијек тражи њихова јасна и прописима утврђена дефиниција.

- Осим тога, у члану 3 став 2 пише `влада Републике БиХ одредиће који државни органи, предузећа и друга правна лица су дужна да раде на дан државног празника`. Као што је општепознато да `влада Републике БиХ` не постоји, па самим тим не постоји ни надлежна институција која би рјешавала ово питање - напоменуо је Тадић.

Он је прецизирао да Савјету министара таква надлежност никада није дата, а није прихватљиво да било која институција којој то падне на памет врши такву надлежност, као што то данас ради Влада Федерације БиХ.

- Све у свему, нити један члан спорног закона не испуњава услове да се сврста у законе који имају континуитет, јер је супротан Уставу БиХ и по називу и по садржају и по томе на кога се односи и по надлежностима које одређује - закључио је Тадић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.