latinica  ћирилица
28/02/2024 |  10:03 | Аутор: СРНА

Остојић: Првим Уставом заокружен процес стварања Српске

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић истакао је да је доношењем првог Устава Српске заокружен процес настанка и стварања Републике.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

- То је био израз воље српског народа да живи и ради у слободној и демократској Републици у којој су свима који у њој живе и поштују њен Устав загарантована људска права и слободе, социјална правда и владавина права - рекао је Остојић Срни.

Остојић је нагласио да је Уставом потврђен државотворни капацитет српског народа, који је представљао темеље правне моћи, безбједности, легалитета и лигитимитета Републике Српске.

- Устав представља модеран, демократски и мирнодопски документ којим су дефинисане институције Републике Српске и начин њиховог функционисања, те створен темељ на коме Република Српска и данас постоји - указује Остојић.

Остојић је нагласио да Борачка организација Републике Српске са поносом и неупитном одлучношћу чува Српску, њен Устав и институције као што су то борци чинили у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Борци Републике Српске су у току Одбрамбено-отаџбинског рата, својом крвљу, дјеловима тијела и животом исцртавали њене границе и чували Устав као извор државности - закључује Остојић.

Он је рекао да је међународним уговором призната и борба српског народа којом је у току Одбрамбено-отаџбинског рата сачувана и одбрањена Република Српска.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.