latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:59 ⇒ 10:00 | Аутор: СРНА

Илић: 1. март све осим дана који треба прослављати

Предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске Младен Илић изјавио је да је БиХ државна заједница пуна апсурда, а један у низу је тај што појединци желе да управо дан почетка рата, 1. март 1992. године буде нешто што се велича.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

- Први март је све, осим дана који треба да се прославља, а да не спомињем називање тог датума даном независности - рекао је Илић.

Он је нагласио да је 1. март 1992. године трагичан датум који је наредне више од четири године завио у црно многе породице у БиХ, невезано за вјерску припадност.

- Имамо прилику да видимо у разним дијеловима свијета да људи славе окончања сукоба, а у БиХ појединци желе да управо дан почетка рата буде нешто што се велича. Нестваран апсурд, али само један у низу таквих у државној заједници као што је ова - истакао је Илић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.