latinica  ћирилица
28/02/2024 |  09:59 | Аутор: СРНА

Селак: Дан вриједан вијекова

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да је српски народ усвајањем Устава прије 32 године поставио темељ државности у који је уткана прошлост и одређена будућност Срба на овом простору.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

Селак је указао да је од круцијалне важности наглашавати да је Устав Републике Српске старији од Дејтона и да је Република Српска старија од дејтонске БиХ.

- Наш први Устав огледало је наше цивилизацијске утемељености. Дани које обиљежава Република Српска су дани великих одлука у мирнодопским условима, дани Скупштина и Устава, а не дани убијања сватова - рекао је Селак поводом годишњице Устава Српске.

Он је истакао да је Република Српска на добром путу, зна куда иде и гдје жели да стигне.

- Српска иде путем стабилног, демократског развоја и жели да буде дио европске породице, заједно са Србијом. Тај пут трасиран је на данашњи дан прије 32 године. Усвајањем првог Устава постављен је темељ у који смо уткали нашу прошлост и опредијелили нашу будућност - рекао је лидер СПС-а.

Селак је свим грађанима Српске честитао 32. годишњицу Устава, наглашавајући да 28. фебруар 1992. године представља тачку у којој се спајају историјска вјечност и славна будућност српског народа.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.