latinica  ћирилица
28/02/2024 |  08:55 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Први март је неприхватљив као празник такозване независности БиХ

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да политички и други представници Републике Српске не прихватају 1. март као датум такозване независности БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Српска ни на који начин не придаје значај том датуму, иако никоме не оспорава право да обиљежава на том плану оно што мисли да треба - рекао је Чубриловић Срни.

Чубриловић је нагласио да би неки други у оквиру БиХ требало да уваже све оно што је српско јер њихова оспоравања иду ка уношењу додатне нестабилности на овим просторима.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.