latinica  ћирилица
27/02/2024 |  11:53 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Кошарац: Устав Српске потврђује континуитет њеног постојања и државотворности

Устав Српске је најважнији документ који потврђује континуитет постојања и функционисања демократских институција и државотворности Српске у оквиру БиХ. Највиши правни акт Српске 28. фебруара пуни 32 године и заједно са Декларацијом о проглашењу Републике Српске представља најважнију уставноправну основу за стварање Српске, рекао је замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Сташа Кошарац
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да је усвајање Устава Српске 28. фебруара 1992. године један је од најважнијих корака у очувању идентитета и права српског народа на овим просторима ида је овај кровни акт прије почетка трагичних сукоба поставио темеље државности Српске, након чега су прије и током рата стваране функционалне институције Српске.

- Више од три деценије Устав Српске има не само правни, већ и огроман морални значај, јер гарантује равноправност и једнакост народа и грађана Српске у демократском друштву утемељеном на стабилним и праведним правним принципима. Срби су досљедни легалисти, чувари Устава и уставног поретка, како '90-их година, тако и данас када бране уставну позицију Српске у дејтонској структури БиХ и Устав дејтонске БиХ - навео је Кошарац на Инстаграм налогу.

Кошарац истиче да одлучност и спремност предсједника Милорада Додика, институција Српске и њених представника на заједничком нивоу да ни по коју цијену не одустану од тог принципа посебно је важна, како каже, у данањем времену када смо изложени огромним притисцима колективног Запада који на све могуће начине покушава да ослаби позицију Српске и њен уставни капацитет.

- Наш примарни задатак је да штитимо Устав, који нам је обезбјеђује правно да сами одлучујемо о својој судбини и бранимо институције које је успоставио кровни акт Српске - наводи замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ. 

Он подсјећа да је нажалост, Устав Српске у прошлости мијењан незаконитим, неуставним, криминалним интервенцијама високих представника и то је произвело озбиљну аномалију, као и чињеница да су у прошлости наметали законе и формирали институције супротне Уставу и Дејтону.

- И данас смо свједоци покушаја нелегитимног Шмита да намеће законе по којима постпуају неуставне институције у односу према легално и легитимно изабраним представницима једног конститутивног народа. То је неприхватљиво за Српску. Због тога инсистирамо на затварању ОХР-а, враћању уставних надлежности и поштовању Устава, као јединог могућег модела за функционисање БиХ - истакао је Кошарац.