latinica  ћирилица
27/02/2024 |  09:00 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Очување тековина првог Устава примарни задатак

Први Устав Републике Српске вијековима ће бити означен као историјска политичка прекретница у развоју српског националног бића западно од Дрине и због тога је очување његових тековина примарни задатак садашњих и будућих политичара српског народа, оцијенио је правник Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао Срни да доношење првог Устава Републике Српске прије 32 године има историјски димезију вјероватно најважнијег политичког акта Срба западно од Дрине у модерној историји српског народа.

Тај акт је, истакао је Тегелтија, правно уобличио и артикулисао политичку вољу српског народа на овом простору да буде сам свој господар и да сам управља властитом судбином и животом и да на простору тадашње СР БиХ успостави своју Републику, као гарант свог постојања.

Такође, тај устав омогућио је Србима да успостави државне механизме кроз законодавну, извршну и судску власт и институционално обједини српски народ на територији тадашње СР БиХ у вријеме када се распадала СФРЈ уз покушај тргања и распарчавања српског националног бића и његовог утапања и асимилирања у неке друге државе и националне идентитете.

- Са тог становишта први устав Републике Српске ће вијековима послије нас бити означен као историјска политичка прекретница у развоју српског националног бића западно од Дрине - истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, због тога је очување тековина тог првог Устава примарни задатак свих садашњих и будућих политичара српског народа, без обзира на све притиске којима је изложена Српска и покушаје њеног обесмишљавања.

- Онолико колико будемо успјели сачувати тековине тог Устава успјећемо сачувати и Републику Српску и српско национално биће на овом простору - закључио је Тегелтија.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.