latinica  ћирилица
23/02/2024 |  14:52 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Будимир: Интензивирање сарадње, нарочито са Русијом (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир рекао је да Република Српска у посљедње вријеме интензивира сарадњу у области науке и високог образовања, нарочито са Руском Федерацијом, додајући да се у оквиру Министарства стално организују сусрети са најпрестижнијим руским институтима.
Жељко Будимир - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељко БудимирФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- У Минску смо имали састанак у Академији наука и умјетности, која је успјела да у кључним сегментима пољопривреде и привреде буде потпуно независна, наравно зависна кроз енергенте са Русијом. Али, када видите шта је једна релативно мала научна заједница постигла, морате да их гледате са великим поштовањем и успоставите сарадњу са њима - рекао је Будимир у Бањалуци.

Он је рекао да је успоставио и прве контакте са казањским Универзитетом - другим по важности у Русији, основаном одмах након Московског.

Он је навео да су обишли и Научнотехнолошки парк, који је Татарстан изградио и да је то информациони, савремени парк.

Будимир је рекао и да су Игре будућности донијеле дух нове слободе, за свијет који одваја спорт од политике, што је посебно важно у вријеме када је руским репрезентацијама забрањено учешће на Олимпијским играма.