latinica  ћирилица
23/02/2024 |  14:10 ⇒ 15:33 | Аутор: РТРС

Додик: Разговор са Путином један од најуспјешнијих до сада; Русија од САД брани Дејтонски споразум (ВИДЕО)

Разговор са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином је био један од успјешнијих разговора које смо до сад имали, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Примљени смо са пуно уважавања и добили смо прилику да причамо о стању у Српској и БиХ - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након повратка из Русије и Бјелорусије, гдје је предводио делегацију Републике Српске у вишедневној посјети.

Навео је да је позитиван однос Путина према Српској показан и овај пут.

- Дошао сам до закључка да Русија брани Дејтонски споразум од Америке - рекао је Додик.

- Настављамо да сарађујемо, на свим пољима. Русија је спремна да настави са испорукама, прије свега гаса. Имаћемо и неке одређене нове оквире сарадње, који ће бити познати кроз вријеме које долази. Путин је посвећен очувању стабилности и мира, како овдје, тако и у региону - рекао је Додик.

Додик је навео да је једна од тема била и Кристијан Шмит, односно постојање неизабраног странца у БиХ. 

- Путин је то већ знао, те је речено да је то недопустива пракса - рекао је Додик.

Нагласио је да Руској Федерацији веома цијени што Република Српска није дозволила увођење санкција Русији.

Додао је да Србија није увела санкције Русији, као што није ни БиХ захваљујући Српској, али да би муслимани, па и Хрвати у БиХ то учинили.

Додик је навео да ни у Србији као и у БиХ нема формалне сагласности Уставом предвиђених органа да донесу такву одлуку.

- Ту одлуку није донијело ни Предсједништво БиХ, ни Савјет министара, ни Парламентарна скупштина БиХ, јер Републике Српска за то не да своју сагласност - истакао је Додик.

Он је нагласио и да Српска не жели чланство у НАТО.

- И то није ствар Путина, то је наша ствар, јер ми не видимо бенефите које би могли да добијемо од тога. Охрабрили смо и Путина да њихове компаније наставе са радом и инвестирањем. Многи желе да сакрију да је Русија највећи инвеститор у БиХ у прошлој години - рекао је Додик.

Подсјетио је да се састао и са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, премијером ове земље, као и министрима пољопривреде и образовања. 

- Бјелорусија има изузетно развијену индустрију и успјели смо да договоримо разне аранжмане битне за Српску - рекао је предсједник Српске. 

У Бјелорусији, додао је Додик, Српска има пријатеља.

- То је развијена земља и није омотана бодљиковом жицом како то неки покушавају да представе - рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је веома важно што се Српска показала као важан саговорник и руској и бјелоруској страни.

За наредни период Додик је најавио низ посјета различитим земљама, како у региону, тако и у свијету, те напоменуо да ће у наредна четири мјесеца два пута посјетити Руску Федерацију.

- У априлу ћу учествовати на безбједносној конференцији у Санкт Петербургу, а у јуну ћу опет посјетити тај град у којем ће бити одржан Економски форум, који се годишње одржава под покровитељством предсједника Русије Владимира Путина. Почетком сљедеће седмице идем у Црну Гору, па ћу крајем те седмице бити у Анталији, на позив пријатеља из Турске - рекао је Додик.

Најавио је да ће Српска до краја марта угостити и мађарског премијера Виктора Орбана, а планиран је и сусрет са  предсједником Србије Александром Вучићем.