latinica  ћирилица
23/02/2024 |  08:25 ⇒ 08:27 | Аутор: СРНА

Митић: Додик и Путин учврстили савезништво Руске Федерације и Српске

Научни сарадник београдског Института за међународну политику и привреду Алексадар Митић оцијенио је да је сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика и руског предсједника Владимира Путина у Казању учврстио савезништво Српске и Руске Федерације.
Александар Митић - Фото: РТРС
Александар МитићФото: РТРС

Митић је истакао да је то посебно важно с обзиром на повећане притиске које посљедњих мјесеци трпи и сам предсједник Додик.

Он сматра да је најважнији аспект сусрета два предсједника апсолутни континуитет у контактима и међусобној подршци у већ дуго времена изузетно изазовном окружењу.

- Подршка Руске Федерације је кључна за Републику Српску у Савету безбедности УН. То се показало приликом покушаја именовања такозваног високог представника или приликом дебате у продужетку мисије `Алтеа`, када су руски амбасадори у потпуности стали уз Републике Српске и практично промовисали ставове - изјавио је Митић.

Он је нагласио да је економска сарадња, такође, важна за Српску, нарочито у контексту пријетњи са Запада упркос томе што та сарадња у данашњим условима не може да достигне жељене обиме.

Митић је указао да, с друге стране, не треба заборавити да је Додик посјетио и подржао Путина у мају прошле године, пред такозвану "украјинску контраофанзиву", у околностима у којима су многи на Западу очекивали да ће Русија доживјети пораз на бојном пољу, што се није догодило.

- Русија је данас снажнија него што је била пре годину дана, не само на фронту, већ и на економском плану, с обзиром на то да западни аналитичари признају да санкције нису уродиле плодом због успешног руског пивота ка азијским тржиштима. То је, између осталог, резултирало и проценом Међународног монетарног фонда /ММФ/ о расту руске економије од 2,6 одсто - навео је Митић.

Говорећи о узајамној подршци два савезника, Митић је објаснио да Република Српска пружа Русији оно што јој је у овом тренутку најпотребније, а то су разумијевање за специјалну војну операцију, противљење увођењу санкција Москви и НАТО интеграцијама БиХ.

- Москва, пак, даје пуну подршку Бањалуци у одбрани од покушаја да се Република Српска уруши одузимањем надлежности, имовине и политичке независности у одлучивању. Те поруке су поновљене и учвршћене, што је веома важно - констатовао је Митић.

Према његовим ријечима, реакције Запада на сусрет у Казању су очекиване и оне су изузетно критичне и фокусиране на то да је оваква сарадња недопустива, да је неспојива са регионалном стабилношћу и да, како они кажу, промовише "малигни утицај".

- То је логично, јер је ова сарадња брана интересима промотера антисрпске и антируске политике. Република Српска нема обавезу усклађивања са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у погледу санкција према Руској Федерацији - указао је Митић.

Он је истакао да се то неће десити ни у случају да БиХ почне преговоре о чланству у ЕУ, јер је хармонизација неопходна тек у тренутку формалног приступања Унији.

- Када и да ли ће се уопште то десити зависи од много фактора, од којих многи нису у надлежности ни Бањалуке нити Сарајева - рекао је Митић.

Говорећи о значају Ордена Александра Невског, којим је Путин одликовао Додика, Митић је оцијенио да за Републику Српску ово признање значи не само захвалност за све урађено до сада, већ и мотивацију и гаранцију да ће односи Српске и Руске Федерације остати на највишем нивоу повјерења и подршке.

Он сматра да овај орден за предсједника Додика значи и додатну подршку вођењу спољнополитичке самосталности у контексту узурпације заједничких институција БиХ од стране политичког Сарајева.

- Истовремено, орден је и потврда признања Бањалуци на истрајности у примјени Резолуције о војној неутралности Народе скупштине Републике Српске у геополитичком контексту, у којем се БиХ покушава увући у НАТО упркос јасном противљењу српског народа - навео је Митић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик предводио је делегацију Српске у вишедневној посјети Руској Федерацији гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином. Делегације Српске претходно је боравила у Бјелорусији гдје се састала са државним врхом, са предсједником Александром Лукашенком на челу.