latinica  ћирилица
22/02/2024 |  17:09 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Бањалука: Одобрено повећање цијене услуга персоналне асистенције (ВИДЕО)

Цијена за услуге персоналне асистенције и помоћи у кући повећане су за 30 одсто.
Представници Хуманитарне организације "Партнер" са Станивуковићем - Фото: РТРС
Представници Хуманитарне организације "Партнер" са СтанивуковићемФото: РТРС

Осим овог повећања биће издвојена додатна новчана средства за домове, дневне центре који помажу особама са инвалидитетом, као и хранитељске породице из Бањалуке.

Представници Хуманитарне организације "Партнер", Удружења дистрофичара регије Бањалука и Градске организације слијепих задовољни су повећањем цијена за услуге персоналне асистенције.

Напомињу да постоји још проблема које треба хитно рјешавати.

- Већ дужи период смо у преговорима за повећање цијена за услуге персоналне асистенције у помоћи у кући за старија лица. На састанцима, када је присутно нас неколико, то не може да се доживи, док не дођу стварни људи који пружају услуге особама са инвалидитетом на терену. Персонална асистенција је била 9,25 КМ, а сада је повећана за 30 одсто - рекла је Вања Чолић, извршни директор Хуманитарне организације "Партнер" Бањалука.

Један од наредних корака биће иницијатива за укидање ПДВ-а за ортопедска помагала као и бољи услови за спортске клубове за особе са инвалидитетом, поручио је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Иницијатива је да се ПДВ укине за ствари које тим људима значе живот. Без ортопедских помагала не могу да функционишу, ви плаћате ПДВ за тако нешто - нагласио је Станивуковић.

Договорено је да ће из буџета града бити издвојено и око 1,5 милиона КМ и за повећање плата радницима Центра за социјални рад Бањалука.