latinica  ћирилица
22/02/2024 |  16:24 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Локална власт у Лопарама против рудника литијума (ВИДЕО)

Начелник општине Лопаре Радо Савић предао је Народној скупштини петицију којом се 3.711 становника те локалне заједнице противи отварању рудника литијума на Мајевици. Док негира првобитну подршку овом пројекту, данас признаје да је општина издала грађевинску дозволу за то. Власти Српске истичу да никада неће донијети било какву одлуку која је на штету грађана, њиховог здравља или животне средине.
Литијум (Фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS, илустрација) -
Литијум (Фото: EPA-EFE/LUIS GANDARILLAS, илустрација)

Савић је Протоколу Народне скупштине предао петицију, али и декларацију о противљењу намјери да се у овој општини отвори рудник литијума. Каже да се противе, али и друге локалне заједнице.

- Написали смо декларацију коју смо предали у Народну скупштину и тражимо и молимо посланике да усвоје ту декларацију, а разлози за њено доношење су, прије свега, то што је највећи дио становника наше општине, ја бих рекао преко 90 одсто, против отварања рудника литијума - рекао је Савић.

Одговарају из Аркора - непознаница им је како је реализација пројекта лоша по грађане, јер, кажу, све доступне информације указују на супротно. Истичу да спекулацијама и пласирањем неистина руководство општине изазива страх код становништва, с циљем прикупљања политичких поена. Истраживање је доказало огроман потенцијал, због чега су, кажу у Аркору, постали мета различитим интересним групама.

- Не желимо да у доказивању, које ће трајати наредних 18 мјесеци, будемо у прилици да радимо према њиховим жељама, јер ћемо све урадити на искључиво еколошки оправдан и одржив начин. Можемо закључити да се ради о интерном политичком обрачуну у оквиру политичких партија СДС-а и ПДП-а - рекао је директор Аркора Владимир Рудић.

Савић негира да је 2018. године, као први човјек општине, прихватио истраживање, а локални органи анализирали елаборат који је урадила компанија Аркор, те издали грађевинску дозволу.

На питање да ли је општина издала еколошку дозволу, Савић је рекао да је то учинило надлежно одјељење за урбанизам.

Стручњаци кажу дао је потребно завршити многе процедуре да би била донесена коначна одлука да ли ће почети експлоатација.

Професор Рударског факултета Владимир Малбашић каже да би разрада и реализација требало да се врши студиозно на бази егзактних података са терена, свјетских знања и искустава и да се на основу тога донесе одлука.

Ипак, још ништа није договорено у вези са експлоатацијом литијума на подручју Лопара, а одлуку о томе донијеће институције Српске. Тврде - никада на штету грађана.

- Гарантујем то својим животом. Овдје треба да се слуша струка и треба смирити тензије, јер је дуг процес од истраживања до саме експлоатације - каже премијер Српске Радован Вишковић.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да још ништа није договорено и да ће одлуку донијети институције Српске.

- Ако видимо да то није та прича која може да да гаранцију за очување екологије, нећемо ни радити. Ако буде екологија заштићена и буде економски исплативо, ми ћемо радити, а они нек излазе на улице, али то није одговорно према друштву - рекао је он.

Министарство енергетике и рударства Републике Српске надлежно је за издавање дозвола за истраживања и концесије, а министар Петар Ђокић недавно је рекао да швајцарска компанија Аркор АГ није поднијела захтјев за додјелу концесије у циљу експлоатације, те да у овом тренутку "не постоје ни формални услови да се води концесиони поступак".