latinica  ћирилица
22/02/2024 |  13:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Награда "Меша Селимовић" припала пјеснику Селимиру Радуловићу

Награда "Меша Селимовић" за најбољу књигу 2023. године припала је Селимиру Радуловићу за књигу пјесама "Запис на стубу, јерусалимском", у издању Лагуне, саопштили су данас организатори из компаније Новости.
Проглашење добитника књижевне награде "Меша Селимовић" (Фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Проглашење добитника књижевне награде "Меша Селимовић" (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

На свечаности у Вуковој задужбини, новинар Новости Драган Богутовић је рекао да је велики жири састављен од 59 књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара у конкуренцији више од 80 наслова изабрао Радуловићеву књигу додијеливши јој највише - 28 гласова.

Радуловић се, као 36. добитник награде "Меша Селимовић", захвалио "колегама, критичарима и писцима, који су у "Запису на стубу, јерусалимском" препознали онај вишак смисла који их је усмјерио да дају свој глас".

- Радостан је и пун части овај трен кад стајем под Мешину књижевну заставу - рекао је Радуловић, директор Библиотеке Матице српске и аутор 12 пјесничких књига, попут "Последњи, дани", "Дванаест" и "Извештај из земље живих".

У свом обраћању, Радуловић је примијетио да је "пјесма, као и молитва - дисање", да чине човјека живим и могу се назвати "очима и крилима душе".

Како је најављено, Радуловићу ће награда компаније Новости, која се састоји од плакете, рељефа са ликом књижевника Меше Селимовића (1910-1982), повеље и новчаног износа, бити уручена у марту на Косанчићевом венцу.

На другом мјесту, по гласовима жирија је био Слободан Јовић са књигом "У кострети" и 19 гласова, слиједи Ненад Шапоња и "Психологија гравитације" са 18 гласова, "Начертаније" Матије Бећковића је добило 12 гласова, а "Види, види" Слободана Зубановића 11 гласова, навео је Богутовић.