latinica  ћирилица
22/02/2024 |  09:27 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Випотник: Почетком марта биће саопштени резултати прве фазе истраживања

Почетком марта биће саопштени резултати прве фазе истраживања стручних тимова у Новом Граду с циљем спречавања намјера Хрватске да са друге стране Уне одлаже нуклеарни отпад, рекао је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.
Бојан Випотник - Фото: Уступљена фотографија
Бојан ВипотникФото: Уступљена фотографија

Випотник је потврдио да је завршен први дио истраживања које је спроводио Завод за геолошка истраживања и Институт за јавно здравље.

- Настављамо даља геолошка истраживања. Завод за геолошка истраживања припрема јавни позив за даље радове, односно бушења и све оно што је струка дефинисала кроз сами акциони план. Такође, имамо у плану са академском заједницом, односно универзитетима да спроведемо истраживања на терену, међу људима. Ријеч је о друштвено-социолошким испитивањима која су битна за припрему наше аргументације - рекао је Випотник.

Випотник је навео да од Хрватске још није добијен званичан одговор да одлагања нуклеарног отпада неће бити до 2028. године и да су БиХ у борби против намјера првих комшија подржале и европске земље.

- Међународна помоћ у овој борби нам је и те како потребна. Имамо подршку неколико европских земаља. Ту прије свега мислимо на Мађарску, Аустрију, али и Словенију у смислу њихове спремности и потребе да постоје капацитети да се и даље нуклеарни отпад одлаже у Кршком - изјавио је Випотник за Глас Српске.

Он је рекао да је и Србија на страни Републике Српске и БиХ, што се и подразумијева.

- Међународна помоћ нам је и те како потребна. На сваком могућем састанку и прилици гдје је то примјерено, а наравно и на маргинама састанака са међународним релевантним институцијама, управо спомињемо ту тему и тражимо наше саговорнике на ту причу, односно оне који ће стати у одбрану наших ставова - навео је Випотник.

Випотник је рекао да су, осим горуће теме Трговске горе, активности Министарства усмјерене ка одрживости заштићених подручја и напоменуо да Република Српска има националне паркове Дрину, Сутјеску и Козару.

- Имамо многе пројекте које спроводимо са међународним партнерима и они су усмјерени према што бољем функционисању заштићених подручја. Имамо обавезу, али то нам је и намјера и жеља да проглашавамо нека будућа заштићена подручја - рекао је Випотник.