latinica  ћирилица
19/02/2024 |  15:54 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Миличевић потписао петицију против рудника литијума на Мајевици

Предсједник СДС-а Милан Миличевић потписао је данас у Лопарама петицију против отварања рудника литијума на Мајевици која ће бити предата Народној скупштини Републике Српске.
Потписивање петиције - Фото: Уступљена фотографија
Потписивање петицијеФото: Уступљена фотографија

- У Скупштини тражимо и очекујемо подршку посланика да се донесе одлука о престанку истраживања, екпсплоатације или прераде литијума или било које друге штетне материје у Републици Српској - рекао је Миличевић новинарима.

Он је навео да је то институционална борба против свега што штети здрављу људи и нарушава екосистем.

- Од свих народних посланика очекујемо да као изабрани представници грађана Републике Српске заштите њихово, али и здравље будућих генерација - истакао је Миличевић.

Начелник Лопара Радо Савић каже да је до сада прикупљено више од 3.000 потписа грађана који не желе рудник литујума на Мајевици.

- Ово је прва фаза наше борбе да се не деси ова експлоатација литијума, а у наредном периоду одлучићемо се за даље кораке - рекао је Савић и позвао надлежне да послушају јасан став становника мајевичког краја.

Као један од аргумената против експлоатације литијума на Мајевици, Савић је навео да у Европи нема рудника литијума и да се углавном налазе у земљама трећег свијета.

Миличевић је у изјави новинарима истакао и да се странка озбиљно и континуирано припрема за општинске изборе ове године и да ће кандидат за градоначелника Бијељине испред СДС-а бити Љубиша Петровић.