latinica  ћирилица
19/02/2024 |  13:16 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Шведске власти без одговора о изручењу Одобашића

Службеник Министарства правде Шведске Аманда Карле рекла је да тренутно није могуће одговорити на питање када ће Стокхолм одговорити на захтјев БиХ за изручење Деде Одобашића, оптуженог за ратни злочин у БиХ, нити да ли ће га изручити.
МУП Српске - Фото: РТРС
МУП СрпскеФото: РТРС

Она је у одговору Срни навела да ће државни тужилац Шведске, према члану 15 шведског Закона о изручењу за кривична дјела, објавити саопштење о мишљењу у вези са захтјевом за изручење Одобашића прије него што Влада Шведске донесе одлуку о томе.

Карлеова је нагласила да, осим тога, "ако лице које се помиње у захтјеву није пристало на изручење, предмет се просљеђује Врховном суду".

- Влада Шведске још није добила мишљење државног тужиоца. Предмет је тренутно у процесу разматрања у Тужилаштву Шведске и стога нисмо у могућности да у овом тренутку одговоримо на Ваше питање - навела је Карлеова.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници, и да се чека његова екстрадиција, речено је раније Срни у МУП-у.

У оптужници се наводи да је Одобашић у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

На терет му се ставља да је у старој згради полиције у Броду мучио и нанио тешке повреде Српкињи која је била затворена у ћелији.

Пред Окружним судом у Добоју у марту прошле године одгођено је изјашњавање о кривици Одобашића јер се није појавио у судници.