latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:25 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

У јануару 159 кривичних дјела, стање безбједности задовољавајуће

На подручју у надлежности Полицијске управе Бањалука у јануару је евидентирано 159 кривичних дјела, речено је на данашњој конференцији за новинаре ове полицијске управе на којој је стање безбједности оцијењено као задовољавајуће.
Полиција, ПУ Бањалука - Фото: РТРС
Полиција, ПУ БањалукаФото: РТРС

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић рекао је да је број кривичних дјела по непознатом извршиоцу мањи за 10 одсто у односу на јануар прошле године.

Он је истакао да су припадници полицијске управе реализовали три оперативне акције из области борбе против криминалитета, "Нишан", "Парк" и "Вихор".

- У јануару је евидентирано незнатно повећање броја нарушавања јавног реда и мира за 2,5 одсто - навео је Вукелић.

Према његовим ријечима, повећан је број саобраћајних незгода са материјалном штетом.

Бањалучка полиција спровела је и 17 локалних акција о безбједности саобраћаја, евидентирана су два мигранта, успјешно обезбијеђено 40 јавних окупљања и 20 спортских приредби.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић појаснио је да су из области општег криминалитета евидентирана 133 кривична дјела, чија је ријешеност 84,2 одсто.

- Евидентно је повећање имовинских кривичних дјела за 8,8 одсто. Повећање се односи на кривична дјела преваре, оштећење и одузимање туђе ствари и шумска крађа - нагласио је Којић.

Он је навео да је пријављено 12 кривичних дјела против живота и тијела, а расвијетљеност је 100 одсто, док је Полицијска управа открила шест кривичних дјела у области злоупотребе дроге.

Када је ријеч о привредном криминалитету, Којић је навео да је евидентирано 12 кривичних дјела, а надлежном тужилаштву пријављено шест лица, од којих је једно правно лице, а материјална штета износила је 193.028 КМ.

Начелник Сектора полиције Момчило Марић истакао је да, када је ријеч о прекршајима, предњачи држање животиња без надзора, просјачење, те конзумирање дроге.

Он је рекао да је у јануару било 20 пожара без погинулих, док је причињена материјална штета износила 377.000 КМ.

Марић је подсјетио да Полицијска управа спроводи кампање у сарадњи са УНДП-ом и Ауто-мото савезом Републике Српске "Поштуј живот, а не оружје" и "Буди видљив, не буди фигура".