latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:21 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Калужа: Поруке Лукашенка показују да је Српска препозната као пријатељ

Стручњак за међународне односе Лучијано Калужа оцијенио је да је посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Бјелорусији, а ускоро и Русији, изузетно важна у времену промјена на геополитичком простору Европе, али и свијета.
Лучиано Калужа - Фото: РТРС
Лучиано КалужаФото: РТРС

Калужа вјерује да ће ова посјета обезбиједити реализацију пројеката из различитих области, узимајући у обзир састав делегације из Републике Српске.

- Пријатељске поруке које је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко послао указују на то да је Република Српска препозната као пријатељска и партнерска земља - рекао је Калужа Срни.

Он је навео да је послата и порука да је Република Српска против једностране осуде Бјелорусије и Русије у контексту актуелних свјетских дешавања.

- Бити данас у пријатељским односима са Русијом и Бјелорусијом није пожељно из перспективе политике неолибералних земаља, али, ипак, морамо узети у обзир јачање постојећих и стварање нових економских, политичких и војних савеза и центара мултиполарног свијета са којима ће Република Српска кроз партнерство, сарадњу и пријатељство, сигурно осигурати трајан мир и просперитет - истакао је Калужа.

Он је закључио да, стратешки и дугорочно, овакве посјете имају велики значај и да је потребно максимално ангажовати и друге институције Републике Српске да би активно радиле на реализацији договорених пројеката.