latinica  ћирилица
19/02/2024 |  09:16 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Промовисане књиге "Кости" и "Колона" Ненада Милкића

У Шамцу су промовисана два романа - "Кости" и "Колона", аутора Ненада Милкића из Србије, а који говоре о страдању српског народа деведесетих година прошлог вијека.
Шамац - промоција два романа "Кости" и "Колона" аутора Ненада Милкића - Фото: СРНА
Шамац - промоција два романа "Кости" и "Колона" аутора Ненада МилкићаФото: СРНА

Милкић је рекао да је роман "Кости" о страдању сарајевских Срба у периоду 1992-1996. године и истакао да је обавеза према прецима и потомцима писати о тим догађајима.

Он је навео да су романи "Кошаре", "Кости" и "Колона" о догађајима из деведесетих година прошлог вијека у Србији и Крајини у Републици Српској, те да су све приче засноване на живом језику, живој ријечи људи спремних да причају о тим страдањима.

- Припадам млађој генерацији писаца из Србије и сматрам да је обавеза не само сваког књижевника, него и сваког човека да памти. Чињеница је да није лако у Србији са овим темама, неке друге боље пролазе, али у томе јесте мисија и пут који треба да испратимо - ако један човек запамти и ако један човек настави ову причу - добро је - истакао је Милкић.

Он је нагласио да су књиге засноване на стварним догађајима, да су сви аутентични, да су сви људи постојали, а ликови измишљени и покривају стварне приче управо да не би поново неке особе провлачили кроз трауматичне догађаје.

- Доста се ослањамо и на архиве, војна документа, цивилне дневнике што смо успјели пронаћи. Проблем је ако чекамо стотину година, па сад сви пишу о Првом светском рату, а нема живих сведока. Битно је да саберемо те људе и прикупимо материјал, да би остало будућим генерацијама како би знали шта се десило - напоменуо је Милкић.

Организатор синоћње промоције у просторијама шамачког Црвеног крста је Клуб историчара "Посавина" Шамац, чији је предсједник Маја Видовић рекла Срни да се аутор у ова два романа бави догађајима у вези са савременом историјом и да је један од ријетких Срба из Србије који се бави том тематиком са територије бивше БиХ.

Видовићева је навела да књиге говоре о страдању српског народа с једне стране, а с друге стране о надчовјечанској побједи Срба.

Видовићева је истакла да је то веома важно јер могу да се покрену значајна питања о страдању Срба, поготово у Сарајеву.

Ненад Милкић је члан удружења књижевника у Србији и Републици Српској, а Удружење књижевника из Српске му је за књигу "Кости" уручило признање.

Милкић је издао седам романа и двије збирке поезије.