latinica  ћирилица
18/02/2024 |  18:29 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Потрага за сезонцима већ почела, највише посла у угоститељству (ВИДЕО)

Проблем недостатка сезонских радника све је израженији код нас и у земљама региона, па потрага за сезонцима који ће радити током љета већ је кренула. Поред Завода за запошљавање, у посредовању учествују и бројне приватне агенције. Проблем се повећава због велике мобилности радно способног становништва које се све лакше запошљава у земљама Европске уније.
Угоститељски радници - Фото: РТРС
Угоститељски раднициФото: РТРС

Послодавци из Словеније, Хрватске и Црне Горе увелико су у потрази за радницима из Српске и Федерације БиХ. Траже се конобари, кувари, собарице, али и складиштари и грађевински радници. Осим посредника, све чешће долазе представници компанија и директно се договарају са потенцијалним радницима.

Разговори за посао организују се и у градовима Српске. За разговор су расположени само они који нису потписали уговор разочарани конкретном понудом словеначких послодаваца.

- Много хвале, много рекламирају, али није то то, као и свака реклама...Плата је од 1.100 до 1.300 евра, с тим да радник плаћа смјештај. Ко хоће да ради може и овдје наћи боље - каже Драшко Петровић.

За сезонске раднике у туризму понуде су нешто боље јер им у периоду од априла до октобра страни послодавци, поред веће плате, нуде храну и смјештај.

Угоститељи у Српској већ годинама имају проблем с недостатком квалификованих радника што је посебно изражено љети. Покушавају да организовањем праксе привуку нове раднике.

- Долазе нам ученици којима се максимално посветимо. Они покушавају овдје код нас нешто да науче, међутим њима је једини циљ да се школа заврши како би могли да иду негдје даље - каже Бојана Ковачић, менаџер у хотелу "Дрина".

У Омладинској задрузи у Бијељини кажу да ријетко посредују у запошљавању сезонских радника, али да су највећи проблем мале зараде. Боље плаћање и коректан однос кључни су да се задрже сезонски радници, кажу у прехрамбеној индустрији.

- Ми не радимо са посредничким агенцијама, дјелимично само са Омладинском задругом, једноставно на препоруку. Код нас имамо запослене који четири-пет година раде у сезони ,они доведу своје пријатеље, своје другове, углавном се ради о млађим особама - истиче директор ПИ "Сава" Стеван Филиповић.

Очекује се и даље велики одлив сезонске радне снаге. Из  подсјећају да је са Словенијом потписан уговор о социјалном осигурању те да се њихови огласи објављују и у Заводу за запошљавање Републике Српске.

- У 2023. години за Словенију смо издали 13.090 радних дозвола. Други програм се односи на медицинске раднике са средњом школом у Њемачкој и он је укључио запошљавање још 400 особа. За друге државе нисмо радили посредовање у запошљавању - наводе у Агенцији за рад и запошљавање БиХ.

Према подацима ове Агенције, број радника који је прошле године отишао у Словенију значајно је мањи него у претходне двије. Страни послодавци који траже сезонске раднике огласе већ обвјављују, а са првим данима прољећа најављују и сајмове запошљавања.