latinica  ћирилица
18/02/2024 |  17:47 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: Упркос притисцима нисмо увели санкције Бјелорусији; Размишљали смо дугорочно (ВИДЕО)

Република Српска се, упрскос притисцима, није придружила санкцијама Бјелорусији и то се овдје веома цијени, рекао је предсједник Републике Српске за РТРС из Минска гдје борави у дводневној посјети.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Политичка елита зна о чему се ради, али кад сретнете нижерангиране руководиоце у предузећима који знају да ми нисмо дозволили да се уводе санкције Бјелорусији, и то се веома цијени. Знају они какви су притисци, како се врши на њих притисак, онда је и логично да знају како се дешава нама - рекао је Додик.

Сматра да је то исправна ствар.

- Када смо били изложени томе да доносимо политичке одлуке о санкцијема Бјелорусији и Русији нисмо размишљали једнократно о томе, него дугорочно. Мислим да Русија и Бјелорусија неће моћи опростити санкције многима. Наравно да ће се нормализовати односи, али ће они бити далеко опрезнији и они то јасно истичу - истакао је Додик.

Санкције увести неко, каже Додик, значи да им желиш направити зло.

- Из којих разлога се и воде санскије Бјелорусији? Шта је у питању? Зашто? Јер, имају добре односе са Русијом. Они су дио Русије, они су дио заједничког економског простора. То је исто када би рекли у Европској унији зашто Аустрија има блиске односе са Њемачком. Наравно, да има блиске јер су у Европској унији. Бјелорусија и Русија су у економском савезу, економској царинској унији. Зато им уводите санкције? Шта очекујете да се вама деси једног дана - упитао је предсједник Српске.

Није било логично, истакао је Додик, да се Бјелорсија одрекне јефтиних енергената и подстицаја које има из Русије.

- То је и једна од разлога зашто нису хтјели да уведу санкције Русији, јер је то неком на западу или у Америци пало на памет. То је игра моћника који сматрају да је ће увођење санкциј зауставити развој Бјелорусији ако јој уведете санкције, али овдје се дешава она народна "Што те не убије, то те ојача" - истакао је Додик.

Емисију Актуелно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком можете погледати вечерас и на РТРС у 20.15 часова